При голям интерес започна тридесетото издание на Национален фестивал на

...
При голям интерес започна тридесетото издание на Национален фестивал на
Коментари Харесай

Започна 30-ият национален фестивал на малките театрални форми

При огромен интерес стартира тридесетото издание на Национален фестивал на дребните театрални форми - НФМТФ  и 9-тия международен  фестивал  на NETA/ New European  theatre action. Министърът на културата  Боил Банов откри юбилейното издание на театралния конгрес с думите, че това е най-качественият фестивал в цялата страна и пожела на добър час на актьорите. Заместник-кметът на Община Враца  Петя Долапчиева връчи приветствен адрес от името на кмета Калин Каменов, на  шефа на Драматично-куклен спектакъл във Враца – Анастас Попдимитров.
 „ Огромна чест е че, в навечерието на Ботеви дни, градът ни се превръща  в столица на театралното изкуство. Днес Враца става културен център, обединяваш хиляди актьори от страната и чужбина. Поздравявам участниците и им искам здраве, ентусиазъм и доста триумфи. Вярвам, че всеки от креативните колективи ще плени публиката! “, се споделя в приветствения адрес на кмета Калин Каменов.
 На формалното разкриване участваха още  заместник-кметът Мария Попова, народни представители,общественици, артисти, културни дейци и жители.
Завесата на най-стария сценичен фестивал в България бе вдигната с постановката „ Тобелия “  на танцовия спектакъл от Любляна и драматизацията по повест на Ф.М. Достоевски – „ Красавицата и княза “ на Врачанския ДКТ.
Тази вечер своята режисура  „ Тайланд “ ще представи  Театър  „ Нотара “ от Букурещ,Румъния и Русенският  театър  „ Сава Огнянов “ – пиесата се назовава  „ Сблъсък “,  режисьор Огнян Дяков.
Журито за националния сценичен форум  е в състав Копринка Червенкова, Стефан Янков и Явор Койнаков, а з.д.к.Елеонора Макарова  от Русия е ръководител на журито на  Международния фестивал  НЕТА. Както до в този момент остава и Наградата на композитора Стефан Драгостинов за най-добре музициращ артист, който персонално ще връчи оценката. 
Според селекционерът на театралния фестивал Мишо Байчев, който е направил подбора сред 40 от постановките, които се играят през сезон 2018-2019,това са най-качествените и интересни  спектакли, които демонстрират най-актуалните трендове от театралния живот в България. Част от пиесите са получили награди ИКАР, други са номинирани за АСКЕР.
Фестивалните дни ще продължат до 22 май и в тях  феновете ще имат опцията да видят 17 български и 5 задгранични спектакъла. Гости на Международния  сценичен фестивал са креативен колективи от Грузия, Румъния, Македония, Хърватия  и Словения.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР