При гласуване в сряда евродепутатите от комисията по икономически и

...
При гласуване в сряда евродепутатите от комисията по икономически и
Коментари Харесай

Икономическата комисия в Европарламента препоръча Лагард за президент на ЕЦБ

При гласоподаване в сряда евродепутатите от комисията по стопански и парични въпроси предложиха Кристин Лагард за поста на ръководител на ЕЦБ. 37 евродепутати гласоподаваха в поддръжка на назначението й, 11 - „ срещу “ и 4 - „ въздържал се “. Окончателното гласоподаване в пленарна зала за потвърждаване на кандидатурата се чака да се организира по време на пленарната сесия на Екологичен потенциал от 16 до 19 септември.

Изслушването в сряда разреши на евродепутатите от парламентарната комисия по стопански и парични въпроси да oценят претендента и да изготвят рекомендация дали госпожа Лагард би трябвало да получи поддръжка от Парламента.

Голяма част от въпросите на евродепутатите бяха свързани с опцията ЕЦБ да даде по-голям приоритет на своите отговорности, свързани с поддръжката на икономическото развиване, заетостта и обществената отбрана, в това число посредством преразглеждане на своята парична рамка. Много от въпросите бяха свързани и с нуждата за по-ефективно консолидиране на битката против климатичните промени в мандата на банката.

Евродепутатите се интересуваха по какъв начин биха могли да бъдат смекчени, изключително посредством програмата за количествено облекчение, отрицателните резултати, произлизащи от изключителните ограничения на ЕЦБ - като да вземем за пример ниските лихви по депозитите; нуждата да се преразгледа кодекса за държание на банката; ролята на еврото като аварийна валута, и по какъв начин решенията на ЕЦБ могат да бъдат по-добре обяснени на хората.

В своите отговори Лагард се съгласи, че е време да бъде преразгледана паричната политика на ЕЦБ за да бъдат адресирани новите провокации като небанковото кредитиране, финансовите технологии, криптовалутите и климатичните промени. Тя акцентира, ще се бори за това климатичните промени да се трансфорат в приоритет за ЕЦБ, имайки поради, че те могат да доведат до „ сериозни опасности на макро равнище “. Финансирането на екологичния преход е нещо, което всички стопански субекти, в това число ЕЦБ, ще би трябвало да слагат като приоритет.

Лагард също по този начин означи, че въпреки количественото облекчение, подхванато от ЕЦБ, в действителност е довело до някои отрицателни резултати, цялостните резултати от тази политика са позитивни и тя чака тази “много удобна позиция да се резервира за дълго време “.

Лагард съобщи, че комуникирането и разясняването на решенията на банката на хората ще бъде една от главните й задания като предстоящ ръководител на банката. „ Необходимо е Европейската централна банка да схваща и да коментира своите решения освен на пазарите, само че и на хората “, съобщи Кристин Лагард.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР