При епидемия в болшинството от случаите може да сме безсимптомни

...
При епидемия в болшинството от случаите може да сме безсимптомни
Коментари Харесай

Проф. Христо Тасков: Ако от днес всички започнем да носим маска, след един месец мерките могат да отпаднат

" При зараза в болшинството от случаите може да сме безсимптомни заразоносители ", декларира проф. Тасков
Проф. Христо Тасков, някогашен зам.-директор и шеф на Национален център по заразни и паразитни заболявания – София

ЗА МАСКИТЕ

На брифинга тази заран не стана ясно за носенето на маски. Вчера доцент Мангъров се разгласи срещу. Както всичко в живота, нищо не е единствено черно или бяло. Затова желая да дам обяснения за какво би трябвало да носим маски и какви. Веднага споделям, заповедта на министъра е безусловно вярна и идва в миг, когато маските ще станат общодостъпни. Най-добре беше тази мярка да се вкара от първия ден на епидемията, само че маските бяха дефицитни. Ако бяхме с маски от първия ден и ги ползвахме вярно, И ВСИЧКИ, можеше и да не се стигне до толкоз строги карантинни ограничения.

Сега поотделно за всеки тип маски:

1. Хирургическите маски – сините и зелените за еднократна приложимост

По принцип те са направени за хирурзите, с цел да стопират пръските при говорене по време на интервенция и аерозолите да не попадат в оперативното поле и да не причинят зараза на пациента. При издишване и говорене те стопират аерозолите, само че при поемане, заради съпротивлението на маската, по-голямата част от въздуха минава ОКОЛО маската и по тази причина те не се предлагат като несъмнено защитно средство, с цел да се предпазим от зараза. Трябва ли да се употребяват при сегашната зараза? Категорично ДА и ги носим, само че НЕ НИЕ ДА съдебна експертиза ПРЕДПАЗИМ, А ДА ПРЕДПАЗИМ ОКОЛНИТЕ. Особеността на тази болест е, че има доста случаи без признаци, които популяризират вируса. Това не е написано на челото им и ние в действителност не знаем, дали отсрещният човек е заразоносител или не. Самият той в множеството случаи не знае това. Затова във всички случаи ние би трябвало да пожелаваме отсрещният човек да бъде с маска, само че това ни задължава и ние да бъдем с маска.

В идеалния случай, в случай че от през днешния ден всички стартираме да носим маска при другарство с различен човек отвън фамилията, след един месец ограниченията за национална карантина могат да се сведат до най-малко или въобще да отпаднат. Надявам се, че до края на седмицата ще има маски за всички.

2. Ушитите от плат маски

Всичко е както при хирургическите маски за еднократна приложимост. Предимството е, че те могат да се изперат и изгладят с гореща ютия с пара за стерилизация и да се използват неведнъж. И аз мощно предлагам използването на тези маски. Но отново дублирам ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА съдебномедицинска експертиза СОЛИДАРНИ И ДА НОСИМ МАСКИ.

3. Истинските защитни маски

Те прилепват компактно към лицето като противогаз. Затова въздухът минава ПРЕЗ маската и задържа аерозолите. Издишването е през клапи. Не зная дали в издишания въздух има аерозоли с инфекциозни сътрудници, при някои от по-ниските класове маски евентуално да. Те са предопределени за здрави хора, които са в рискова среда. Обикновено това е медицинският личен състав, служители на реда и други Тези маски са скъпи и не са доста комфортни за прилагане.

В умозаключение:

Всички би трябвало да носим маски, освен на публични места, а когато контактуваме с хора отвън фамилията, с цел да предпазим близките от несъзнателно заразяване, тъй като при зараза в болшинството от случаите може да сме безсимптомни заразоносители. Само по този начин всеки от нас може да способства за ограничение на епидемията и по-скорошното ни връщане към естествения живот.

Заедно можем доста! /tribune.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР