При енергийната трансформация европейското законодателство трябва да е в полза

...
При енергийната трансформация европейското законодателство трябва да е в полза
Коментари Харесай

Витанов: Когато всеки се бори за прехраната си е много трудно да се говори за екология

При енергийната промяна европейското законодателство би трябвало да е в интерес на елементарния човек за сметка на огромните корпорации, които замърсяват повече и утежняват качеството на живота. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция евродепутатът от групата на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов. Според него желанието на Европейския съюз да трансформира европейския континент в безпристрастен до 2050 година е положително. Въпросът не е дали, а по кое време, по какъв начин и най-много кой ще заплати сметката за трансформацията. Убеден съм, че би трябвало да се случи, само че съм уверен и че може да се направи повече, с цел да не е на гърба на бедните, съобщи евродепутатът.

По думите на Витанов в страна, в която всеки се бори за прехраната си, е доста мъчно да се приказва за екология. Според него публичните настройки у нас за Зелената договорка и енергийната промяна са отрицателни, защото жителите се усещат застрашени кой ще заплати сметката. Трябва да се канализира този развой по метод, който ще накара тези, които замърсяват да заплащат. Защото най-бедните - 40%, замърсяват доста по-малко от най-богатите - 10%, сподели Витанов.

Социално-климатичният фонд

Социално-климатичният фонд планува да бъдат обезщетени всички уязвими семейства или микропредприятия, които са потърпевши от енергийния (зеления) преход, изясни Витанов. Зеленият преход не става без пари, той коства на някой нещо. Фондът би трябвало да компенсира най-бедните посредством непосредствено подкрепяне, посредством разнообразни начинания, които могат да трансформират техния живот и да го създадат по-качествен, добави той. Предвижда се Фондът да проработи от 2024 година

Енергийната промяна и зависимостта от газ и въглища

Войната в Украйна сподели нуждата от енергийната самостоятелност на Европа. Тази енергийна самостоятелност може да се реализира с смяна на енергоизточници и посредством смяна на енергоресурсите, разяснява Витанов. По думите му би трябвало да се усъвършенства енергийната успеваемост, да бъдат употребени повече възобновими енергийни източници и атомни електроцентрали. Витанов акцентира, че нуждата от базови мощности остава. Тази рецесия, която имаме удостовери убедеността, че нещо би трябвало да се направи, тъй като виждате по какъв начин остарелият енергиен модел ни прави подвластни от един или различен източник, безапелационен бе той.

Според Витанов газът няма толкоз огромно значение за енергийния микс на България, защото едвам 7% от силата се добива от газ. Той разяснява, че газът би трябвало да бъде общопризнат като директно гориво до 2050 година Също по този начин съгласно него е нужна действителна диверсификация и създаване на газопреносни мрежи у нас. Витанов е на мнение, че би трябвало да бъдат обновени и диалозите с съветската газова компания „ Газпром “, само че не може да се разчита единствено на един снабдител.

Наред с тези процеси би трябвало да се направи либерализацията на пазара, да се работи за енергийната успеваемост и електрификацията, означи той.

България към този момент е постигнала една част от задачите, които Европейски Съюз си е сложил - намалихме въглеродните ни излъчвания по отношение на 1990 година с 45%, съобщи евродепутатът. Целта на Европа е да понижи излъчванията с 55% до 2050 година, ние към този момент по един натурален път сме достигнали до това, въпреки и мъчителен, тъй като сме затворили и ликвидирали редица производства, уточни Витанов. По думите му към този момент има много сериозен прогрес, българската въглищна промишленост е част от енергийния микс на страната – 45 %. Тази промишленост би трябвало да продължи да действа, до момента в който имаме построени различен вид газови мощности, до момента в който хората в бранша се пенсионират или преквалифицират, с цел да може да се размени, да се трудоустроят на други места, сподели още Витанов. Според него въглищните централи нямат бъдеще в далечна вероятност, а в този момент наподобяват още веднъж атрактивни поради войната и дефицита на сила.

За да бъде реализиран баланс сред опазването на околната среда и причинителите на замърсявания Витанов счита, че най-замърсяващите мощности би трябвало да бъдат трансформирани. Има фабрики, които към този момент минаха от газ на амоняк. Тези производства би трябвало да трансформират източниците си на сила, да употребяват други възможности, които са по-щадящи за околната среда, уточни още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР