При достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може

...
При достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може
Коментари Харесай

Ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия

При задоволително мощно предпочитание на външните играчи либийският спор може да бъде решен. Виждам опция за Европа да бъде посредник в това решение, само че първо Европейският съюз (ЕС) би трябвало да има обща позиция. А в България, в случай че желаеме диверсификация на газ, би трябвало да се вълнуваме какво става в Либия, разяснява Едуард Маринов, икономист, учител в Нов български университет, в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

Eвропейските и международни стопански ползи в Африка в подтекста на либийската рецесия

" В момента в либийския спор има доста външни участници - съветски и турски наемници, приетото от Организация на обединените нации държавно управление и опълчението, въпреки това, са подкрепяни от разнообразни огромни световни играчи ".

Според икономиста позитивният резултат на конференцията в Берлин за Либия е, че макар рехавите формулировки огромните играчи се съгласиха да спрат да продават оръжие. " Конфликтът в Либия е рентабилен за контрабандисти на оръжие и за петролни спекуланти. Страната е богата на петрол и газ. Към това се наслагват течащите изследвания на нови залежи ", добави преподавателят в Нов български университет.

" Не единствено Китай, само че и Индия към този момент навлизат съществено в Африка. Най-голям капацитет в Африка има популацията. В последните 7-8 година минимум половината от десетте най-развиващи се стопански системи са африкански ".

" В момента напълно малко под 30% от популацията под 15 година в света живее в Африка. Затова е значимо кой в този момент ще сътвори трайни връзки. Най-силните стопански системи на Африка са Република Южна Африка, Египет и Нигерия ", твърди гостът.

" Най-добрата тактика за риск, обвързвана със сигурността в Африка, е от вида на проекта " Маршал ", само че Европа закъсня със своя тактика за Африка. Китай го прави към този момент от 15 години и за разлика от Европейски Съюз, не слага условия за вложенията си ".

Едуард Маринов означи, че Китай влага сполучливо в Африка посредством огромни частни компании, които имат държавно присъединяване за основаване на трайни търговски връзки. " Строят инфраструктура. Почти безлихвено отпускат кредитиране за строене на лечебни заведения, язовири, пътища тук-там ", разясни той.

" Според изследване вид Евробараметър от предходната година 53% от жителите на подсахарските страни имат позитивно отношение към китайските вложения ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР