При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на

...
При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на
Коментари Харесай

Ананиев: При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на чакащите, ще продължим с белодробните трансплантации у нас

При донорска обстановка и съгласуемост с пациент от листата на чакащите, ще продължим, взаимно с екипа на УБ “Лозенец ” и експертите от болничното заведение в Хановер, с белодробните трансплантации. Успоредно с това продължаваме работата по създаване на потенциал посредством образованието на наши експерти за осъществяване на белодробна трансплантация. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев от парламентарната естрада.

Ананиев уточни, че дружно с двама представители на пациентски организации, е посетил пациента на УБ „ Лозенец “, на който беше вкоренен бял дроб. Пациентът се усеща добре, движи се независимо, и във връзка с него се организира рехабилитационна стратегия, разяснява здравният министър.

Министерство на здравеопазването обръща внимание, че министерството и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ не престават своята работа, ориентирана към образования на български експерти, създаване на двустранни връзки със страни с развити трансплантационни стратегии и осъществяване на национални ограничения за създаване на модерна система по донорство и трансплантация, която да даде на всеки нуждаещ се български жител равни и съответни благоприятни условия за трансплантация.

Припомняме, че при започване на 2019 година България възобнови съдействието си с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена. В резултат на постигнатите договорености с австрийската болница са планувани образования по белодробна трансплантация на български експерти, които ще стартират при започване на 2020 година Приет е и обстоен график за реализиране на обучителната стратегия. Предвижда се екипите, готови по нея, да стартират работа по трансплантации и следтрансплантационно наблюдаване на пациентите в края на 2020 година или началото на 2021 г. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР