При доказан случай на заразен с коронавирус учител или ученик

...
При доказан случай на заразен с коронавирус учител или ученик
Коментари Харесай

Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение

„ При потвърден случай на инфектиран с ковид преподавател или възпитаник всички контакни лица - децата  в учебно заведение, в случай че са били дружно в паралелката, и учителят, би трябвало да бъдат карантинирани. Това ще важи единствено за съответната паралелка, в случай че няма и други открити контакни лица. Има избран режим на определяне и на други контактни лица, като това се прави по рекомендации на здравните управляващи. само че нормално това са децата от една и съща паралелка “. Това съобщи пред служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Учениците до IV клас в това число няма да носят маски в клас, като това важи и за детските градини и за предучилищните групи. Когато децата от I до IV клас обаче излязат в общо помещение и в коридорите, те би трябвало да бъдат с маски, тъй като там се срещат и с другите деца от останалите паралелки, посочи министърът.

По думите му, когато учителят е на разстояние от учениците, той може да приказва без маска, тъй като би трябвало да преподава, само че в случай че доближава до тях, за понижаване на риска, би трябвало да си постави маската, добави Денков.

Той сподели още, че има голяма разлика сред затворените пространства и открития въздух.

„ Заразяването става през по този начин наречените аерозоли, които в отворено пространство доста бързо изсъхват, а в затворените пространства се натрупват. Това е и повода да се носят маски на закрито “, разясни той.

Министърът на образованието изясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дни образование от у дома за своето дете.

„ Ако приказваме за интервал над 30 дни, има по-специален режим. Трябва позволение от началника на районното ръководство по обучение и то с увещание, че ученикът е стимулиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, само че няма да изпадне от системата, а ще употребява отдалеченото образование оптимално дейно ", посочи Денков.

Министърът изясни при какви условия ще се минава на ротационно или напълно онлайн образование.

„ Единият случай е когато имаме прекомерно висок % инфектирани деца – до 10% с открит COVID-19. Вторият случай е обвързван с първия - когато има прекалено много инфектирани учители, тъй че да не може да се реализира присъствено образование. Другият случай е когато здравното министерство излезе със експлицитна наредба, че учебните заведения би трябвало да бъдат затворени или наред с другите заведения, или надлежно би трябвало да бъде понижен присъственият банкет - тогава може да се мине на ротация ", изясни министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР