При децата, чиито майки са били грижовни по време на

...
При децата, чиито майки са били грижовни по време на
Коментари Харесай

Мозъкът на детето расте заради любовта на майката

При децата, чиито майки са били грижовни по време на предучилищните им години повече, в сравнение с в по-късна възраст, има по-силно повишаване на мозъчните структури, асоциирани с учене, памет и справяне със стрес, за разлика от тези техни връстници, чиито майки не са били толкоз подкрепящи. Изводът е от изследване на Медицинския факултет към Уошингтън Юнивърсити в Сейнт Луис.

Според проучването има един специфичен миг от израстването на детето, когато мозъкът изключително мощно реагира на майчината поддръжка, свидетелства психиатърът доктор Джоан Лъби от детската болница на Сейнт Луис, която е измежду откривателите.

А ето по какъв начин е протекло самото проучване: учените наблюдавали фотоси на мозъка, правени със скенер, на деца в интервала от предучилищната до ранните им юношески години, като разкрили че има огромна разлика в размера на хипокампуса при тези от тях, чиито майки са били грижовни по време на ранните им детски години. Въпросният хипокампус дава отговор тъкмо за функционалностите, които към този момент споменахме – учене, памет, контролиране на страстите.

При младежите с нетолкова отдадени майки хипокампусът бил по-малък, макар че по никакъв начин не им е липсвала майчина поддръжка малко по-късно в живота им – в началното и главното учебно заведение.

„ Връзката дете-родител по време на ранните му години е жизненоважна, доста по-важна от връзката, която ще имат между тях, когато детето порасне ”, споделя доктор Лъби. „ Според нас поради по-голямата гъвкавост на мозъка при по-малките деца той доста по-лесно бива повлиян от разнообразни прекарвания по време на първите години от живота. Точно това допуска, че поддръжката и любовта по време на тези най-ранни години е основна за развиването им. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР