При държавния глава имаше среща за реализирането на проекта за

...
При държавния глава имаше среща за реализирането на проекта за
Коментари Харесай

Кога ще имаме въздушни линейки?

При президента имаше среща за реализирането на плана за незабавна здравна помощ по въздуха.

Всъщност, този проблем трябваше да бъде решен още преди години, на часа откакто се разбра, че частната компания, която поддържаше медицинския хеликоптер, го е продала, тъй като и било неизгодно да го поддържа. Обидно е да сме единствената страна в Евросъюза, която няма въздушни коли за спешна помощ. И всякога при сериозна обстановка, ориста на човешките животи да зависи от напъните на армейски водачи и техни медици. Никак не е обикновено избавителните екипи да губят часове в издирването на потърпевши в планината, вместо това да стане благодарение на хеликоптери.

Същото се отнася за губенето на време при донорските обстановки, свързани с превозването на органите. А какво да кажем за “златният час” при спасяването на хора, получили инсулт. И не е ли срамно по време на интернационалните ски надпревари, те да бъдат обезпечавани от медицински екипи и хеликоптери на други страни.

Истината е, че тематиката за въздушните коли за спешна помощ се трансформира и в политическа дъвка. След всеки случай, приключил трагично или пък с изпратен хеликоптер или аероплан по волята на министър-председателя, в множеството случаи като реакция за спасяването на известна на обществото персона, следваше канонада от политически спекулации. Но се подминаваше и бързо забравяше до идващия случай нуждата казусът да бъде решен.

Затова положителните вести от срещата са, че към този момент се образоват екипите, които са на въздушните коли за спешна помощ, ясни са и местата където по различен план на здравното ведомство ще бъдат построени 10 високотехнологични медицински центрове за посрещане на незабавните случаи. Това значи, че откакто дойдат плануваните средства по оферти за утвърждение проект за възобновяване и развиване, колите за спешна помощ ще могат освен да бъдат закупени, само че и незабавно ще се включат в избавителни интервенции. И нека още през лятото завърши тази сага и спрем да приказваме за въздушните коли за спешна помощ в бъдеще време.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР