При дъжд преминаването е като игра на руска рулеткаПът, построен

...
При дъжд преминаването е като игра на руска рулеткаПът, построен
Коментари Харесай

Незаконен път за 17 млн. се руши и застрашава живота

При дъжд прекосяването е като игра на съветска рулетка

Път, издигнат за 17 млн. лв. национална пара, е зарязан без собственик, той се разрушава и е извънредно рисков, а десетки хора и коли минават всеки ден по него. Цяло знамение е, че още не е станала някоя огромна покруса като тази в Своге.
 bty  bty
Пътят е фамозната права Рибново-Осеново, станал прочут преди години като пътя на Емел Етем. Трасето е единствено 10 километра, само че погълна за строителството цели 17 милиона лв. пари от държавната хазна. Това стана през 2008 година, по времето на кабинета „ Станишев “. Тогава по предизборни манифестации Движение за права и свободи даде обещание на хората в община Гърмен и в частност Рибново да им направи директен път до Банско, Благоевград и столицата. Речено-сторено. Тогавашната министърка Емел Етем оформя документите за пътя като предварителна защита за бедствия и повреди в случай че се случи нещо по главното шосе, което минава чак през Гоце Делчев. Така парите се отпускат от фонда за бедствия. И почва едно бързо строителство на правата сред селата Рибново и Осеново. Пътят безусловно е златен, както споделят локалните хора, тъй като гълтам 17 милиона лв., доста пари за нищо свършена работа. Първо, не се работи по разпоредбите, няма отчуждителни процедури, няма разрешителни за градеж, няма завършена документи. Фирмата-строител си потегля през 2009 година, като пътят е оставен на акт 15 и не са били свършени спомагателни довършителни работи.

Така забърканата каша тогава още не е изцяло ясна, тъй като еуфорията държи хората. Тръгват по хубавия нов асфалт да пътуват. Пътят им съкратява с цели 40 км пътуването до значимите за хората дестинации – до болничното заведение в Разлог, до магазини и хранилища в Банско, откъдето бизнесът зарежда, до Благоевград за административни каузи и до столицата. Ползата е голяма – и обществена, и икономическа.
 14-02  14-1  14-2
В община Гърмен, която е длъжна да оправи документите и да организира редица процедури, с цел да се събере държавна комисия и да издаде акт 16, обаче нехаят за това.

Явно други каузи са вълнували кметовете, които са се изредили през годините от 2008 до в този момент, а това са Ахмед Башев и сегашната кметица Минка Капитанова.

И по този начин никой от тях не поставя грижи за пътя, който почва да се разрушава и през последните години към този момент е толкоз рисков, че хората признават, че рискуват живота си, само че го употребяват, тъй като им икономисва доста време.

Сега правата е в окаяно положение – пътят е раздвоен тук-там, ограничен от големи свлачища, няма мантинела, а падат парчета скали и може всеки миг да изпрати някое транспортно средство в пропастите. В сезона на дъждовете прекосяването е като игра на съветска
рулетка, тъй като се сипят камъни и скали отвред, а водачите вместо да си гледат пътя, гледат нагоре. През зимата пък единствено търсачи на мощни чувства могат да рискуват и да минат през него, само че се намират такива, тъй като просто няма кой да ги спре.

На тази права няма полиция, няма КАТ, няма надзор, в случай че стане ПТП то може и да си умреш без никой да знае часове наред, а в случай че си викнеш помощ, то отново чакаш най-малко час и половина – два до момента в който стигнат управляващите до там.

И всичко това поради обстоятелството,че пътят за 17 млн.лева е безстопанствен и не съществува на никое място по документи.

„ Няма по какъв начин за път, който не е въведен в употреба, да бъдат заделени средства за поддръжка ”, споделя сегашната кметица на община Гърмен Минка Капитанова.

„ Сега, с цел да извади акт 16 за този път, ще бъдат нужни повече от 100 000 лева, с цел да го приведе във типа, в който го е получила. Иначе никаква държавна комисия не би приела този път ”, споделя пък някогашният кмет на Гърмен.

„ Как да търсим средства за път, който не съществува на документи. Той на никое място не попада към момента, тъй като не е въведен в употреба. На място съществува самият път, само че на документи, подобен път няма “, споделя кметът на Гърмен Минка Капитанова и признава, че се въртят в обаян кръг, тъй като хем няма пари за поддръжка, хем не може да се узакони, до момента в който не се извърши сериозен ремонт.

Бившият кмет пък Ахмед Башев дори трансферира топката на община Банско, тъй като част от пътя се намира на нейна територия. Според него те би трябвало също да вземат участие в процедурите по узаконяването на правата. А Банско отвърна и споделя, че няма по какъв начин да оправя бакиите на прилежащата община, която даже не е провела отчуждителни процедури и в този момент да желае от тях да узаконят беззаконията им.

„ Казусът с пътя в Рибново е същинска каша и безпорядък. Но за това състояние има отговорни и те би трябвало да си понесат отговорността за разхищението на 17 млн. лв. национална пара. Затова аз ще сезирам прокуратурата и ще желая цялостно следствие по какъв начин се е стигнало до това състояние, сподели особено за „ Труд “ евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ. Той е от този район и е получил десетки сигнали от локалните хора, които питат основателно за какво никой не поддържа златния път и е зарязан.

„ Най-важното в тази ситуация е, че в този момент този път е рисков, неведнъж по-опасен от пътя край Своге, където стана голямата покруса. И не можем да се вършим, че няма проблем. За мен при всички положения този път през есента и зимата би трябвало да се затвори. А не, когато стане белята да питаме кой носи отговорност “, разяснява евродепутатът.

Абсурден е въпросът, неуместно е и държанието на двамата кметове Башев и Капитанова, които непрестанно се оправдават и си трансферират топката. Аз не зная дали към този момент е допустимо този път да бъде избавен, евентуално ще трябват доста пари и воля от страна на кмета да се оправи със комплицираната обстановка, само че тук би трябвало прокуратурата да обясни кой е отговорен за потъването на толкоз милиони и резултатът да е толкоз жалък.

Попитахме по случая и шефа на АПИ Светослав Глосов, който изясни, че казусът е напълно в общината. Тя би трябвало да извърви процедурите по узаконяването на пътя, другояче той ще си остане фиктивен.

Да, но пътят го има и хора пътуват по него. И всеки ден, в който няма потърпевши е просто шанс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР