При близо 500 атаки срещу здравни обекти в Украйна, извършени

...
При близо 500 атаки срещу здравни обекти в Украйна, извършени
Коментари Харесай

СЗО: Близо 100 души са загинали при атаки срещу здравни обекти в Украйна

При близо 500 офанзиви против здравни обекти в Украйна, осъществени от началото на съветската инвазия, са починали минимум 98 души, заяви Световната здравна организация, представена от Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6750
Ръководителят на европейското поделение на СЗО Ханс Клуге дефинира тези набези като неприемливи,пояснява Българска телеграфна агенция.

При офанзивите против общо 473 обекта, свързани с медицински грижи, са били ранени също минимум 134 души, сочат данните на здравната организация. При 399 набези са били наранени здравни заведения, 127 са поразили медицински ресурси, 69 - транспортни средства, в това число коли за спешна помощ, 58 офанзиви са засегнали медицински личен състав, 24 - пациенти, а 12 - хранилища.

  " Тези закани не са единствено нарушаване на интернационалното право. Те са и затруднение за доста хора, които се нуждаят от здравни грижи по време на войната ", съобщи представителят на СЗО в Украйна Ярно Хабихт пред публицисти в Женева посредством видеовръзка от бункер в град Днепър.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус означи, че украинската здравна система е била наранено, само че не се е сринала.

" Шест месеца война имаха унищожителен резултат за здравето и живота на украинското население, само че макар многото провокации, системата на опазването на здравето съумя да оцелее и да оказва помощ на тези места и в тези моменти, когато е най-необходима ", уточни в официално съобщение той.

" Нито една система обаче не може да обезпечи оптимално здраве на популацията си под напрежението на войната, ето за какво продължаваме да настояваме пред Руската федерация да постави завършек на тази война ", добави шефът на международната организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР