При авария на един от основните водопроводи на София, през

...
При авария на един от основните водопроводи на София, през
Коментари Харесай

Спасителният план за Перник: При авария и в София, и в Перник остават на сухо

При повреда на един от главните водопроводи на София, през който ще минава водата за избавителния проект за Перник, препоръчан от държавното управление, и елементи от столицата, и Перник ще останат на изсъхнало.

Това се показва на няколко пъти в отчета, с който се предлага Столичният общински съвет да позволи прекосяването на вода през водопреносната мрежа на София за Перник. Той е подписан от съветниците от ГЕРБ Прошко Прошков и Георги Георгиев и беше направен въз основата на публично искане от страна на Министерския съвет за обезпечаване на вода за Перник през системата на София. Целта е да се обезпечат количества за поддържане на режима в Перник – т.е. по 300 литра в секунда. От държавното управление оповестиха, че поради това се пренасочвали спомагателни количества от водосбора на бент. " Белмекен " към бент. " Бели Искър ". За това и оповестиха проекта си като обезпечаване на вода за Перник от бент. " Белмекен ", който е за произвеждане на сила.

Подобно пренасочване от една от деривациите на " Белмекен " се прави постоянно. Такова е имало и през януари 2019 година, когато водата в " Бели Искър " беше единствено за потребностите на част от София.

Язовир " Бели Искър " обезпечава снабдяването на 25% от столицата – южните и югозападните квартали, како и центъра. От него водата ще минава по Рилския тръбопровод и по Малобучинския тръбопровод (от " Симеоново " до Мало Бучино “). От резервоара в Мало Бучино тя би трябвало да тече по нова тръба от София до Перник, а за задачата би трябвало да се прави и помпена станция.

Ако обаче някой от главните водопроводи, по които идва водата от бент. " Бели Искър ", аварира, и Перник, и част от София ще останат без вода, защото опция няма. По данни на " Софийска вода " приблизително на година по Рилския тръбопровод пораждат 2-3 повреди. Кметът Йорданка Фандъкова изясни при започване на седмицата, че те се оправят относително бързо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР