При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем

...
При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем
Коментари Харесай

Хванаха седмина, опитали да продадат златно съкровище за над 2 млн. евро

При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са арестувани седем души пробвали да продадат златно богатство. Това заяви на брифинг зам. основният прокурор Иван Гешев, представен от Българска телеграфна агенция. Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани служители на реда, беше показано по време на конференция.

Акцията е осъществена сега на подписване на договорка в понеделник в Симеоновград. На четирима души са повдигнати обвинявания, следва през днешния ден прокуратурата да изиска от съда да задържи за непрекъснато в ареста обвинените. Купувачите са българи, само че на тях към момента не са повдигнати обвинявания. Един от четиримата арестувани е дълготраен чиновник на ДАНС, а останалите трима са престъпно проявени, само че не за иманярска активност.

Обект на продажбата е бил златен венец с тегло към 400 г, а желаната за него цена е била 2 млн. евро. При акцията са открити още златна торква, две златни гривни и монети.

Информацията за незаконната група е добита от ДАНС и изпратена на ГДБОП в края на юли. Задържаният чиновник на ДАНС е координирал срещите сред иманярите и възможните купувачи. Имало данни, че е пробвано находките да бъдат продадени в Турция.

Първоначална експертна оценка сочи, че полезностите са от втората половина 4 в. пр.Хр. Националният археологически институт към Българска академия на науките ще направи обстойна оценка на откритите предмети. Вероятно полезностите да са принадлежали на тракийски хайлайф.
Според проверяващите това не е цялото богатство и има още предмети от него, които досега не са открити. Засега няма информация от кое място е находката.

Арестуваният чиновник на ДАНС от Хасково е координирал срещите с възможните купувачи на културно-историческите полезности, настояват от прокуратурата. Подробностите за ареста на Недко Добчев също бяха изнесени на брифинга.

Към този миг към момента не се оповестяват имената на арестуваните. Дарик радио обаче заяви, че в ареста с изключение на Добчев е и Божидар Христов от Стара Загора, за който от службите споделят импровизирано, че е на доста високо равнище в бизнеса с иманярство.

От държавното обвиняване сочат още, че Добчев е осигурявал надеждността на купувачите и защита. Неофициално се приказва, че показаното богатство не е същинско. А от Министерство на вътрешните работи декларират, че досега няма учредения за подозрения в достоверността на предметите, които са с извънредно високо културно-историческо значение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР