При 96% от преброените бюлетини, вече е пределно ясно, че

...
При 96% от преброените бюлетини, вече е пределно ясно, че
Коментари Харесай

Ердоган оцеля в едно от най-големите изпитания в политическата си кариера

При 96% от преброените бюлетини, към този момент е пределно ясно, че актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган печели вота на втория тур на президентските избори в Турция - невиждан в 100-годишната ѝ история. Той печели 52,28% пред своя противник, представителят на опозицията Кемал Кълъчдароглу, с 47,72%. За Ердоган са дали своят вот 26 502 045 гласоподаватели, а за Кемал Кълъчдароглу 24 231 855 души. Ердоган получава повече гласове в Анкара от противника си, а в Истанбул резултатът е съвсем подравнен.

Право на избор на втория тур имаха 64 197 419 души.

Както и на първия тур, и на този изборната интензивност също е висока - 85,50%.

На първия тур на президентските и парламентарни избори, извършен на 14 май, за сегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган - на власт от 2003 година и непобеден допълнително от дузина национални гласувания - гласоподаваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски жители. Основният му конкурент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на гласоподавателите. На трето място е претендентът на Алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%.

Съобщената изборна интензивност доближи съвсем 90% в това, което се трансформира в референдум за най-дългогодишния водач на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Кемал Кълъчдароглу е водач на Народнорепубликанската партия (НРП) и бе определен за претендент на алианс от 6 партии.

Вторият тур даде на Ердоган, водач на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) време да прегрупира силите си и да промени дебата.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и сегашен президент на Турция от 2014 година насам. Той промени страната си повече от всеки различен водач след Мустафа Кемал Ататюрк.

Ердоган управлява 85-милионната страна през една от най-променящите се и разединяващи я столетия. Турция се трансформира във военна и геополитическа мощ, която играе роля в спорове от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, по този начин и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкоз значим за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото ръководство претърпя взрив в развиването си. По-религиозните гласоподаватели също са му признателни за решението да отстрани рестриктивните мерки от светската ера за забрадките и да открива повече ислямски учебни заведения.

Но първото десетилетие на Ердоган, което бе белязано от икономическо възкръсване и стопляне на връзките с Европа, бе последвано от второ, изпълнено със обществени и политически разтърсвания.

Първо като министър-председател от 2003 година, а по-късно като директно определен президент от 2014 година, Реджеп Тайип Ердоган разпростра " мускулите " на Турция като районна мощ, защитаваше мюсюлмански дела и бързо преодоляваше вътрешната съпротива.

На актуалните избори Ердоган бе изправен пред едно от най-големите тествания в политическата си кариера, до момента в който Турция се задъхва от високата инфлация и най-опустошителното земетресение от 1999 година насам.

С корени от Ризе, Реджеп Тайип Ердоган е роден в Истанбул на 26 февруари 1954 година През 1965 година приключва главното учебно заведение Касъмпаша Пияле, а през 1973 година приключва междинното си обучение в истанбулското учебно заведение Имам Хатип (религиозна професионална гимназия). През 1981 година приключва висше обучение във Факултета по стопанска система и административни науки на Университета Мармара.

Ердоган взе участие интензивно в активността на " Партията на благоденствието " (ПБ), основана през 1983 година, и през 1984 година е определен за началник на окръг Бейоглу. През 1985 година е определен за регионален началник на " ПБ " в Истанбул и през същата година става член на Централния изпълнителен съвет на партията.

Този интервал му носи известност и на локалните избори през 1994 година, Ердоган е определен за кмет на Истанбул. Той изкарва извънредно сполучлив мандат. Многогодишни проблеми с водоснабдяването, боклука, замърсяването от природен газ, транспортната невъзможност и огромните задължения на града биват решени. По този метод Ердоган реализира пробив в историята на общината и печели доверието на хората.

Мандатът му е преустановен през декември 1997 година поради ефикасна присъда.

На 14 август 2001 година Ердоган основава дружно с приятелите си " Партията на справедливостта и развиването " (ПСР) и е определен за ръководител на ПСР от Съвета на учредителите. Партията се радва на необятна социална поддръжка в страната и още през първата година от основаването си тя става единствената ръководеща партия с болшинство от две трети в края на парламентарните избори, извършени през 2002 година

Ердоган става министър-председател на 15 март 2003 година и подхваща редица промени, които връщат силата на турската лира. Осъществява редица публични планове за учебни заведения, язовири, лечебни заведения и така нататък Партията му печели поредно парламентарните избори през 2007 и 2011 година Избран е за 12-и президент на 10 август 2014 година, Реджеп Тайип Ердоган е и първият президент на Република Турция, определен с всеобщо гласоподаване.

След референдум през 2017 година за внасяне на промени в конституцията, на президентските избори през 2018 година печели 52,59% от гласовете и е избран отново за президент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР