При 738 лица, сред които министри, депутати и кметове, има

...
При 738 лица, сред които министри, депутати и кметове, има
Коментари Харесай

738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти

При 738 лица, измежду които министри, депутати и кметове, има отчети за противоречие с имотно положение и приходи, заяви Антикорупционната комисия. Некоректните податели имат 14-дневен период, с цел да нанесат съответните корекции.


Проверката е осъществена във връзка с:

5 116 задължени лица, с годишна декларация;

3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси;

400 задължени лица, с крайна декларация за имущество и ползи.

Проверката на имуществените заявления обгръща с изключение на задължените лица, техните брачен партньор а, лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала, и ненавършилите пълноправие деца.

В сходство с наредбите на ЗПКОНПИ, с изключение на инспекция на имотното положение, се извърши инспекция и на ползите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни заявления, което е ново условие на закона.

В хода на инспекцията, Комисията откри несъответствия за лица, заемащи висши обществени длъжности от всички категории от обсега на закона: министри; национални представители; кметове, ръководители на общински препоръки и основни архитекти на общини; изпълнителни шефове и шефове на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяване на процедурите и подписване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; шефове на държавни горски и ловни стопанства; ръководители и заместител - ръководители на държавни организации и комисии и други.

За общо 738 задължени по закона лица инспекцията завърши с отчет за противоречие.

Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и добити:

дялови участия;

приходи от трудови правоотношения;

парични средства по банкови влогове и банкови сметки;

дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;

притежавани имоти;

участия в органи на ръководство или надзор на търговски сдружения, на юридически лица с нестопанска цел и осъществяване на активност като едноличен търговец.
 Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и парцели на висши служители Цацаров изиска от ДАНС информация за банкови сметки и парцели на висши служители
Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ръководителя на ДАНС цялата налична в организацията информация (включително и от финансовото разузнаване) относн...

В осъществяване на наредбите на ЗПКОНПИ, Комисията е уведомила документално лицата, за които инспекцията е завършила с отчет за противоречие, които е следвало в 14-дневен период да отстранят установеното противоречие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на съображение член 46, алинея 1 от закона, или създадат писмени възражения, акцентирайки доказателства в тяхна поддръжка.

В резултат, на което:

ü 637 задължени лица са подали коригираща декларация;

ü 98 задължени лица не са подали коригираща декларация;

35 задължени лица са подали коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието;

Три задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието.

При открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лева, Комисията приема решение за изпращане на материалите от инспекцията на Националната организация за приходите за предприемане на дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

При открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 20 000 лева, Комисията приема решение за осъществяването на инспекция на имущественото положение на лицето, заемащо висша обществена служба, по реда на Глава десета от ЗПКОНПИ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР