При 48 % от работодателите, служителите работят стандартно на работното

...
При 48 % от работодателите, служителите работят стандартно на работното
Коментари Харесай

48% от фирмите работят при повишени санитарни условия, показа анкета на БТПП

При 48 % от работодателите , чиновниците работят общоприетоо на работното място с лед оповестяване на изключителното състояние в страната . Те поддържат високи хигиенични и санитарни ограничения.

При 38% от компаниите служащите работят от вкъщи си . 12% от фирмите показват, че са прекратили активност по разнообразни аргументи - поради оповестеното изключително състояние или неналичието на поръчки. При към 23% от работодателите чиновниците или част от тях са в заплатен отпуск, а при 18% от компаниите - в неплатен.
 Снимка 472855
Източник:

Това демонстрира онлайн изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), извършено сред 18 и 23 март 2020 година във връзка нужните ограничения за ограничение отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 върху българския бизнес.

В него вземат участие над 300 компании и браншови организации.

В началото на годината бизнесът имаше положителни визии за развиването на климата в страната, даже беше по-обнадежден по отношение на постигнатите резултати от 2019 година Сега обстановката е изменена.
 Снимка 472857
Източник:

Бизнесът се приспособява, само че не на всички места е допустимо да се ползват гъвкави форми на претовареност . Действително има редица компании, които съвместяват всички посочени благоприятни условия, чиновниците им работят на ротационен принцип (на екипи), поради намаляването на поръчки, невъзможността за доставка на първични материали и блокиране на превоза. Работата с клиенти е лимитирана до най-малко, а определни компании, загрижени за здравето на най-възрастните чиновници, са ги пуснали в отпуск .

Според представителите на 96% от фирмите най-значима мярка за бизнеса в този момент е обезпеченото напредване на артикули и първични материали по трансевропейските коридори за да не се попречва износа и вноса на артикули . Това е извънредно значим детайл, с цел да може стопанската система на страната да действа обикновено.

Не на последно място, поради усложненията , свързани с автомобилния превоз, се вижда една неизползвана опция - и компаниите и още повече страната би трябвало да се концентрират върху по-пълноценно потребление на ЖП превоза, който е под нейн надзор.

На второ място над 90% от компаниите показват, че страната би трябвало да редуцира периодите за разплащане с бизнеса, да се извърши неотложно разплащане на просрочени отговорности, както и да се открие телефонна линия за сигнали от страна на бизнеса.

Подкрепата в размер на 60% от възнагражденията на чиновниците в границите на 3 месеца в потвърдено наранени от вируса компании е също един от значимите детайли , с цел да могат компаниите да съумеят да запазят чиновниците си в неразбираемите времена.

Според компънни, които членуват в БТПП, след направена оценка, процентът може да бъде по-голям /аналогично на Англия, при която е 80%/ и да има по-голяма изясненост по какъв начин ще могат да се възползват.

Бизнесът показва, също, че би трябвало да се удължат периодите за заплащане и обявление на налози и осигуровки - по тази мярка към този момент има развиване - удължиха се периодите за годишното счетоводно привършване на компаниите, както и за подаване на годишни заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане се изместват за края на юни 2020 година .

Около 92% от фирмите поддържат и като мярка ускорена оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове. Бизнесът продължава да упорства за връщане на изплащането на първите три дни от болничните към ДОО.

В анкетата се демонстрират и най-различни спънки, пред които са сложени дребните и междинни предприятия - заплащането на наемите на пространствата, които употребяват и при положение, че те нямат доходи или са прекратили активност през интервала на изключително състояние, заплащането на такса битови боклуци от неработещи заведения за хранене, хотели .



От БТПП са изпратили сигнал до премиера с предложение да отпадне част от такса битови боклуци за интервала, в който съответните компании не действат.

Компаниите в най-голяма степен ще се опитат да запазят чиновниците си посредством усъвършенстване на разноските си , посредством изпозването на опцията за 60% поддръжка в погашение на заплатите на чиновниците . Някои от тях ще се ориентират по-динамично към онлайн търговията, с цел да употребяват обстановката, а други ще поемат загубите, които ще претърпят, с цел да могат да не редуцират личния състав.

Има и компании, които показват, че в случай че обстановката с COVID-19 не се усъвършенства, ще се стигне до съкращения .

Откриването на телефонна линия не е задоволителна мярка, а би трябвало да се сътвори и електронен адрес, на който фирмите да могат да изпращат въпроси и къси периоди да получават отговор, демонстрира изследването.

Преувеличени са упованията, че за едни компании рецесията е предизвикателство, а за други е преимущество. Под 1% от фирмите чакат позитивен резултат .

Предприемачите са почнали да усъвършенстват разноските си, а това е инвестиция в бъдеще. Доста от тях са разбрали, че могат да се оправят с по-малко служащи и чиновници и това също е инвестиция в бъдещето.

Натискът върху държавната администрация е сериозен, признават от БТПП и считат, че в този момент може да се концентрират администрациите върху безхаберието на чиновниците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР