При 30 на сто от болните от епилепсия, които в

...
При 30 на сто от болните от епилепсия, които в
Коментари Харесай

При 30% от болните от епилепсия българи лекарствата не влияят

При 30 на 100 от болните от епилепсия, които в България са към 50 хиляди, болестта не се повлиява от медикаменти. Това сподели неврохирургът от Центъра за функционална и епилептична хирургия в столичната болница "Св. Иван Рилски " доктор Красимир Минкин, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му огромна част от тези случаи е допустимо да бъдат оперирани. Необходимо е ранно диагностициране и навременно оперативно лекуване. Диагностиката, по думите на доктор Минкин, не е задоволително добре реимбурисирана от Здравната каса, а тя е продължителна и лишава дни.

За 10 година в центъра са били оперирани 250 заболели, като при 70 на 100 от всички оперирани е реализиран цялостен надзор над пристъпите.

Не всички, страдащи от епилепсия, са тежко заболели, акцентира доктор Петя Димова от Българското сдружение срещу епилепсията. Тя изрази изненада от отводите деца с това заболяване да бъдат одобрявани в детска градина или учебно заведение. Болестта може да бъде следена, макар че постоянно съществува риск от спазъм, добави тя.

В някои европейски страни, както и в Съединени американски щати, има гривни, които се слагат на ръката на болния и на ръката на грижещия се за него, сподели Веска Събева, ръководител на Асоциация на родители на деца с епилепсия. Гривната може "да предизвести " за иден генерализиран припадък. Цената е към 450 $, уточни още Събева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР