При 30 на сто напълно ваксинирани, 700 хил. с бустерна

...
При 30 на сто напълно ваксинирани, 700 хил. с бустерна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет

" При 30 на 100 изцяло имунизирани, 700 хиляди с бустерна доза и огромен % имунизирани, при 50 на 100 ваксинирани в столицата, може би сме постигнали един много добър групов имунитет (срещу COVID-19) ", съобщи някогашният шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по БНР.

Според него обаче печален е фактът, че сега се слагат най-вече бустерни дози и доста дребен % първа доза ваксина.

Въпреки това той означи, че броят на новозаразените в страна в най-засегнатите области е почнал да понижава, като това е най-видимо в областите Благоевград и София-град. Последно и с по-бавни темпове понижават новозаразените във Варна и Източна България. Това докара и до намаляването на натиска върху лечебните заведения, като аз проследявам всекидневно тези процеси за лечебните заведения в столицата ", сподели още проф. Кантарджиев.

По думите му цяла седмица към този момент имаме и спад на броя на смъртните случаи от ковид в страната. А данните сочат, че в областите, в които имунизационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска, добави той.

При 605 (96,3%) клинични проби е открит вирусен вид Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при " Омикрон " е 8-12%, а при BA 2 подварианта на " Омикрон " единствено под 1,3%, демонстрират последните данни от разбора на НЦЗПБ.

И по този начин нареченият вид на " Омикрон " - БА.2 се оказва, че не е толкоз рисков, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вид протича и много по-леко, съобщи проф. Кантарджиев и добави:

" Така се потвърди философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се популяризира по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, само че да протича по-леко като заболяване. Така че, аз чакам той да стане ендемичен. "

Епидемиологът посочи, че разновидността " Омикрон " е минал през огромна част от българското население, само че съгласно него децата и хората с бустер са го прекарали по-леко.

Проблем с положителния излаз от заболяването има още веднъж, както и при Делта разновидността и Уханския вид, при възрастните, при хората с хронични болести, които не са се ваксинирали към момента. А тъкмо те у нас не бяха обект на засилена осведомителна акция, че би трябвало да се имунизират. И по тази причина тъкмо такива пациенти в този момент са в болница още веднъж, като при предходните талази ", сподели още проф. Кантарджиев.

Според него има доста дребна възможност от нова разновидност на " Омикрон " в бъдеще, в случай че не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на " Омикрон ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР