Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да

...
Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да
Коментари Харесай

Румен Радев замълча за мотивите на Иво Христов да влезе в евролистата на БСП

" Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор . " Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос за включването на началника на кабинета си Иво Христов в идните избори за български представители в Европейския парламент от листата на Българска социалистическа партия.

Румен Радев акцентира, че съгласно българската конституция жителите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности . " Това е персонално решение на господин Христов, което аз почитам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим ", съобщи президентът, само че отклони въпрос какви претекстове е изложил пред него Иво Христов, когато е оповестил решението си за се кандидатира на Екологичен потенциал . На втори подобен въпрос президентът съобщи: " Питайте него (бел.ред Иво Христов). "

Румен Радев уточни обаче, че не е снемал доверието си от Иво Христов . Според президента България има потребност от способени и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес, изключително в изискванията на все по-динамична европейска среда.

Румен Радев разяснява в резюме и напрежението, което се сътвори в Габрово след побоя, който нанесоха трима роми на продавач в магазин. Според Радев гневът на хората е понятен , откакто цели генерации в България са израснали с възприятие за безотговорност.

Държавният глава уточни, че главният проблем е в беззаконието, което е повсеместен проблем и за страната. Според него трябват да се приложат два паралелни метода - от една страна, безкомпромисно и твърдо използване на закона и въпреки това, битка със обществените аргументи, които водят до престъпност - ниското обучение, неналичието на трудова претовареност и неналичието на отговорност пред обществото.

Президентът е във Велико Търново за присъединяване в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.
Пред публицистите там Румен Радев съобщи, че основателите на първата ни конституция са оставили завещания за политическата мъдрост и за националния суверенитет, както и най-важното - законите да се вършат от народа и за народа. " Ще пожелая на нашите народни представители да не не помнят тези завещания, да се водят от тях, с цел да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд ", съобщи президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР