Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е

...
Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е
Коментари Харесай

Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията, реши КС

Президентският декрет от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за министър на стопанската система, нарушава Конституцията. Това реши Конституционният съд през днешния ден по делото, заведено от депутати от ГЕРБ. Преди това Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители.

Тезата на Петков е, че не е канадски жител от 21 април, когато е подал заявление за отхвърли си. Според документите от Канада, които той показа в Конституционен съд обаче, той не е неин жител от 20 август. На 10 май обаче, преди да стане министър на стопанската система, е подписал декларация в президентството, че няма друго поданство. Наскоро стана ясно, че от август в прокуратурата има инспекция по случая.

Ден преди Конституционният съд да се произнесе по проблема с поданството Петков, внесе ново искане в съда да бъде изслушан. На 12 октомври Конституционен съд, както и да прати мнение. Конституционен съд въобще не разяснява второто искане на Петков, защото на 12 октомври постанови, че няма процедура, в която той да бъде изслушан. Законът за Конституционен съд позволява опция за конституиране като заинтригувана страна единствено на категорично посочени лица: на настоящ депутат, когато се открива дали е в несъответственост, на настоящ парламентарен арбитър в процедура по снемане на имунитета му, както и на настоящ президент и вицепрезидент при положение на импийчмънт. Във всички други случаи съвещанията на Конституционен съд се организират без присъединяване на заинтригувани институции и лица, аргументираха се съдиите. Освен това решението по делото на Кирил Петков няма да се отрази на настоящия му статус, защото той към този момент не е министър. 

 

Вижте и:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР