Президентските избори в САЩ са най-скъпите избори в света. През

...
Президентските избори в САЩ са най-скъпите избори в света. През
Коментари Харесай

Кой финансира предизборните кампании в САЩ

Президентските избори в Съединени американски щати са най-скъпите избори в света. През 2016 година двамата претенденти по това време Доналд Тръмп и Хилари Клинтън са похарчили общо 1,8 милиарда $.

Тази година Тръмп и новият му противник Джо Байдън евентуално ще похарчат повече.

Но кой заплаща сметката? Отговорът е комплициран, разяснява БГНЕС.

От една страна, и двамата претенденти се хвалят, че хиляди елементарни американци финансират акцията им с дребни вноски от 10 или 20 $ всеки, което е правилно.

Също както е правилно, че стотици милиардери дават големи дарения за техните акции, упражнявайки огромно въздействие при избора на най-могъщия човек на планетата.

Федералната изборна комисия (FEC), държавната организация, която управлява изборите в Съединените щати, подсигурява, че към 22 септември общият принос в президентските акции през изборния цикъл през 2020 година доближава цифрата от 3 155 милиарда щатски $, както сочат данните на Би Би Си Мундо.

От тази сума 1 072 милиарда щатски $ са самостоятелни дарения под 200 щатски $.

Трябва да се подчертае, че директните дарения на претенденти са доста лимитирани от изборни правила, които постановат строги парични ограничавания и доста условия за бистрота при тяхното даване.

Но има непряк път, по който частните пари доближават до претендентите без толкоз доста надзор.

Той идва от името на комитетите за политически дейности (PAC или Супер-PAC), тип организации за набиране на средства за политически дела, които по принцип би трябвало да поддържат известна самостоятелност от предизборните акции на претендентите.

Например, републикански милионер, който към този момент е достигнал законовите ограничавания за дарения за съответен претендент, може вместо това да подари доста повече пари за консервативно насочен Супер-PAC.

Тази организация, Супер PAC, не може да работи непосредствено и пълноценно с претендента, само че може да пази консервативните хрумвания и да заплаща за телевизионни реклами с сходно мислене.

Супер-PAC, защото се подчиняват на по-малко правила, са тези, които насочват забележителна част от ресурсите на магнатите към политическите дела по техен избор.

В този избирателен цикъл те към този момент са събрали 1 418 милиарда щатски $, демонстрират данни на FEC, представени в отчет на Center for Responsive Politics(CRP), американска неправителствена организация.

По подигравка на ориста политикът, който е събрал най-вече средства непосредствено за своята акция през 2020 година, е претендент, който към този момент не е в битката.

Това е демократичният милиардер Майк Блумбърг, който преди да се отдръпна от конкуренцията изтегли към 1 милиард $ от личните си пари за несполучливата си кандидатура за президент.

Тръмп от своя страна оповестява, че е събрал до момента 476 милиона $, до момента в който Байдън оповестява, че има вноски от 531 милиона $, съгласно най-новите отчети до FEC.

И двамата претенденти имат достъп до портфейлите с огромни благоприятни условия.

Според отчет, оповестен през август на „ Ню Йорк Таймс “, този, който се обрисува като най-големият донор на кандидатурата за президент на Доналд Тръмп, е Тимъти Мелън, мистериозен милиардер, правоприемник на банкова династия, който към този момент подари 10 милиона $ тази година за „ Америка Фърст Екшън “, една от организациите, която поддържа преизбирането на сегашния президент.

Но Байдън не изостава доста.

Дори акцията му зависи повече от огромните вноски, в сравнение с тази на Тръмп, което наподобява опонира на обичайното изложение на американската политика, в която републиканците, а не демократите, се преглеждат като най-близката партия до огромните капитали.

Според информация на CRP към септември 52% от средствата за предизборната акция на демократа са от огромни дарения, спрямо 46% за Тръмп.

В отчет на списание “Форбс ” през август тази година се твърди, че 131 американци с персонално положение, надвишаващо 1 милиард $, са дарили средства на демократичния претендент, в съпоставяне със “само ” 99 от тях, които са се наклонили към Тръмп.

Между 2019 и 2020 година финансовият бизнесмен и провалил се претендент за президент Том Щайер е дал 46,3 милиона щатски $ за акции на Демократическата партия, съгласно данни на CRP представени в отчет, оповестен през август от американската социална новинарска мрежа NPR.

Друг финансов магнат, Доналд Сусман, е трансферирал 22,6 милиона $ за същия интервал на демократични дела, които включват президентски и парламентарни съревнования.

А на 13 септември богатият някогашен претендент и магнат от Уолстрийт Майк Блумбърг разгласи, че възнамерява да достави 100 милиона $ в поддръжка на Байдън в основния щат Флорида.

Президентският блян на Байдън, несъмнено, е засилен от новата непосредственост на Уолстрийт с демократите.

Сред тези, които директно финансират напъните на Байдън, е и противоречивият роден в Унгария милиардер Джордж Сорос, който съгласно „ Форбс “ е дал близо половин милион $ за идеята на демократа.

Но той е надминат по благотворителност от Джеф и Ерика Лоусън, притежатели на компютърната и информационна компания Twilio, които дадоха 1,2 милиона $ за акцията на демократа.

Най-големите дарения не са безусловно тези на най-богатите. Никол Шанахан, брачна половинка на съоснователя на „ Google “ Сергей Брин, с благосъстояние от 65 милиарда $, е дала 25 000 $ за акцията на някогашния вицепрезидент Байдън, споделя „ Форбс “.

Списъкът на огромните донори на Байдън включва и известни персони като холивудския режисьор Стивън Спилбърг или Мег Уитман, някогашната ръководителка на портала за електронна търговия eBay.

Някои милиардери с латински генезис също са в листата на Байдън.

Според описите на FEC, съветвани от Би Би Си Мундо, Хорхе Перес, кубино-американският магнат за недвижими парцели, постоянно описван като най-богатия латиноамериканец в Съединени американски щати и който в миналото е сключвал покупко-продажби с недвижими парцели с Тръмп, е дал 2800 щатски $ тази година на акцията на Байдън.

В същото време други испаноезични магнати се кланят на републиканците.

Това е казусът с Робърт Унануе, от хранителната компания „ Гоя “, който беше забъркан в полемики преди няколко месеца, откакто испаноезичните деятели приканиха за протест против продуктите му за поддръжката, която предлага на Тръмп.

Унануе обществено показва поддръжката си за президента. Лично подаяние от август 2019 година в размер на 3000 $ за Републиканския народен комитет се появява в счетоводството на Националния републикански комитет (FEC).

Други хора с испански семейства в този лист с донори включват братята Джуд и Кристофър Рейес, милиардери бизнесмени в разпространяването на бира в Съединени американски щати, които към този момент са дали обещание по 50 000 щатски $ като принос за напъните на Тръмп, съгласно „ Форбс “.

Най-щедрите последователи на акцията за преизбиране на президента, с изключение на гореспоменатия Тимъти Мелън, включват финансовия бизнесмен Стивън Шварцман от фонда „ Блекстоун “.

Според FEC на 31 януари Шварцман е дал 3 милиона $ на „ Америка Фърст Екшън “, комитет за политически дейности в поддръжка на Тръмп, в допълнение към други дарения за разнообразни републикански дела.

Други решаващи фигури, подкрепящи Тръмп, са Исак Перлмутер, израелско-американски предприемач с благосъстояние от 4,2 милиарда $, обвързван с компанията майка на супергероите от комиксите на Марвъл.

Според „ Форбс “ Перлмутер е предложил над 700 хиляди $ на акцията за оставането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Заплетените числа на счетоводството в Съединени американски щати се причисляват към многото индикации, които сочат към комплициран политически сюжет в страната.

И двамата претенденти се назовават “народни ”.

И двамата имат поддръжката на стотици хиляди елементарни хора, които желаят да дадат по няколко $, с цел да защитят политическите си желания.

Но също по този начин Байдън, сходно на Тръмп, има забележителен брой мегасилни предприемачи, подготвени да влагат благосъстояние в търсене на успеха на претендента, който съгласно тях ще отбрани по-добре техните ползи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР