Президентските избори са последната възможност сами да определят бъдещето на

...
Президентските избори са последната възможност сами да определят бъдещето на
Коментари Харесай

Турция се подготвя за последна схватка

Президентските избори са последната опция сами да дефинират бъдещето на страната, твърди турската съпротива. Съперникът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу даже прикани последователите си да не излизат на 14 май при положение на победа, с цел да избегнат провокации. За протичащото се в Анкара - в материала.

Здраве и мощ

В края на април на Реджеп Тайип Ердоган му стана неприятно по време на изявление с публицисти. Веднага се появиха клюки за тежкото здравословно положение на президента. Говореха за инсулт, рак на стомаха. От администрацията отхвърлиха всичко това, базирайки се на лека простуда. Но последователите на настоящия държавен глава в обществените мрежи не скриха безпокойството си.

Ердоган ги успокои, като показва, че е в отлична форма. Още на идващия ден след случая той, дружно с Владимир Путин, отдалечено взе участие в церемонията по доставката на гориво в АЕЦ „ Аккую “. След това с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев посети софтуерното ревю “Текнофест ”, където сподели пред медиите, че с него всичко е наред и уточни претендентите за първия полет на страната до МКС. Най-накрая подозренията по отношение на жизнеността на президента бяха разсеяни след неговите многохилядни манифестации в Анкара, Истанбул и Измир.

Но разногласията за прехода към парламентарна форма на ръководство се разпростират. Опозицията приканва за намаляване на президентските пълномощия, с цел да се върне свободата на съдилищата и медиите, да се възстановяват връзките със Съединени американски щати и да се възобновят опитите за присъединение към Европейския съюз. Ердоган упреква съперниците, че построяват предизборна акция върху разединение в обществото, че водят страната към предишното, до момента в който той към бъдещето.

Различия в допитванията

Президентът не се съмнява, че ще завоюва на първи тур. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу сподели, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са наредили на опозицията да в профил Ердоган, само че народът ще реши всичко.

Шансовете на претендентите са съвсем равни. Според изследователския институт “Булгу Ресърч ” 49,5% от гласоподавателите са подготвени да гласоподават за 76-годишния Кемал Кълъчдароглу, а 41,5% за 69-годишния Ердоган. На втори тур опозицията също е с преимущество - 51,4%. Социологическият център Оптимар обаче има противоположни резултати: на втория тур Ердоган получава 51,4%.

Седмица преди вота, на 7 май, в Истанбул и двамата претенденти ще проведат всеобщи манифестации. Ердоган ще приказва в Градината на нацията на територията на бившето летище “Ататюрк ”, Кълъчдароглу ” в парка “Малтепе ”. „ Няма да позволим изборите да бъдат откраднати. Нямаме безусловно никакво доверие нито на Ердоган, нито на Висшата изборна комисия. Затова през последната година и половина работим, с цел да защитим всички изборни секции от нарушавания “, предизвестява Кълъчдароглу.

Изглед извън

Тези избори ще бъдат най-трудни за Ердоган, сигурен е телевизионният канал “Франс 24 ”. Страната е в рецесия след разрушителното земетресение, което умъртви над 50 000 души.

Ердоган е прагматичен стопански модернизатор, трансформирал се в властнически водач за 20 години ръководство, считат анализаторите от американското издание “Интерсепт ” Но в случай че опозицията не притегли поддръжката на кюрдите, тя няма да види победа.

“Вашингтон Пост ” показва, че даже Ердоган да загуби, новите управляващи няма да могат бързо да преформатират страната. Първо, някогашният президент ще има авторитетна парламентарна партия, и второ, политическите институции се развиват под негов надзор от към 20 години и не могат да се извърнат за няколко месеца.

" Политико " назовава Кълъчдароглу " турския Ганди " и чака дълбоки промени след успеха му, само че признава, че антизападните настроения са мощни в страната. И във всеки случай предпочитаната задача на определения президент няма да бъдат държавните промени, а превъзмогването на икономическата рецесия (инфлацията към момента е над 40%) и премахването на следствията от земетресението.

Несмъртоносна борба

Експертите удостоверяват, че възможностите на Кълъчдароглу и Ердоган за победа са почти идентични. И надали някой от тях ще завоюва на първи тур.

" Против водача на опозицията е да вземем за пример фактът, че е алевит. Едва ли ще гласоподават за него в провинцията. Първоначално той се застъпваше за съдействие със Запада, което също не харесваше на мнозина, само че неотдавна се разгласи за другарство с Русия. От друга страна, единството на опозицията не дава обещание лесна разходка на Ердоган и никой не знае кой ще бъде подсилен от гласоподавателите в чужбина, а те са към пет % “, сподели Алексей Образцов, водещ откривател в центъра на ВШИ за азиатски и африкански проучвания.

И все пак той дава преимущество на Ердоган на втория тур, защото е в положение да употребява мощни осведомителни запаси, с цел да скара опозицията по етнически и набожен принцип. „ Той ще приказва по едно и също време на протест, по малкия екран, по радиото... Дори от кафемелачка “, акцентира Образцов.

От друга страна, електоратът на Ердоган страда от икономическа рецесия, от която водачът му към момента не може да откри излаз, напомня турският политически анализатор Икбал Дур. В допълнение, водещата политическа мощ на кюрдите, Демократическата партия на народите, реши да поддържа Кълъчдароглу, което ще му донесе 10-15% от гласовете.

„ Ако единствено Ердоган и Кълъчдароглу вземат участие в изборите, сегашният президент ще може да бъде избран отново, тъй като той е най-популярният политик в страната. Ние обаче имаме работа с обединения. Ердоган разчита на крайнорелигиозни и националистически сили, неговият конкурент - на тези, които не са съгласни с тях ", прецизира Дур.

Събеседниците не считат земетресението и слуховете за заболяването на Ердоган за решаващи фактори. Въпреки че трусовете засегнаха общо 10% от популацията, сеизмичната заплаха и корупцията на турските служители не бяха загадка за никого. Друго нещо е, че бяха най-много наранени градове, които се считат за цитадела на Ердоган - това може да повлияе на резултатите от гласуването.

В същото време, съгласно специалистите, западните медии съзнателно преувеличават към бъдещето на Турция поради желанието на Ердоган да се придържа към самостоятелна външна политика, а не такава, водена от Съединени американски щати и техните съдружници. Според Дур, в случай че бъде избран отново, в противен случай, той може да внесе повече народна власт в политическия живот на републиката и да се сдобри с Народното събрание.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР