Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на

...
Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на
Коментари Харесай

Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк и с президента на Република Косово

Президентската институция има упоритостта да инициира основаването на указател на българите и българските общности в чужбина, с цел да има връзка сред тях и браншовите, просветителните институции и бизнеса в България.

Това съобщи президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила на среща с представители на българската общественост в Ню Йорк, оповестиха от прессекретариата на президента.. По думите на президента този указател ще улесни връзката със сънародниците ни зад граница за потреблението на тяхната професионална експертиза и опит. „ В световния свят една страна не може да съществува сама – финанси, вложения, технологии, теоретичен и културен продан, всичко е обвързвано. И когато вие успявате, това е триумф и за България “, акцентира президентът и изрази признателността си към българите, които популяризират родината в интернационалните институции и фирмите, в които работят.

„ За мен България ще е съумяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, с цел да учат и работят в нея “, съобщи в отговор на въпрос президентът. Румен Радев добави, че има какво да се направи, с цел да се сътвори доста по-голямо доверие в българските институции, възприятие за правдивост в обществото и за независимост от корупционни схеми при възлагането на публични поръчки.

Попитан за правосъдната промяна в България и за опцията да бъде въведен румънският антикорупционен модел, президентът уточни, че проблемите на България би трябвало да се вземат решение от българите. „ Ако пристигна някой различен извън да ни реши проблемите, това значи, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето лично бъдеще. За мен промяната в правосъдната система е безспорен приоритет и по тази причина за пръв път в президентската институция се привиква КСНС на тази тематика “, съобщи Румен Радев.

По отношение на публичния спор за метода, по който би трябвало да бъде основана институцията за битка с корупцията, президентът уточни: „ В България като че ли желаеме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без „ Престъпление и наказване “ или Достоевски, само че единствено с „ закононарушение “, без „ наказване “? Крайно време е да се наказваме и да имаме самостоятелен антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа “, сподели още президентът.

През последните десетилетия връзките със Съединени американски щати се трансфораха в стратегическо партньорство, триумф за което има и българската общественост, съобщи още Румен Радев и добави, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на Съединени американски щати, слага въпроса за отпадането на визовия режим за българските жители.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за непокътнатата връзка с родината, за съхраненото национално съзнание и възприятие за общественост, за съботно-неделните учебни заведения, които основават условия и за децата да опазят своя роден език. „ България е там, където хората приказват, сънуват и мечтаят на български език “, съобщи Румен Радев. Държавният глава прикани Министерството на външните работи да се бори за основаването на културен център, който да популяризира българската просвета, обичаи и фолклор в Ню Йорк. „ Всички ще работим дружно за това “, съобщи Румен Радев.

По време на диалога бяха сложени и редица въпроси, свързани с вероятностите за превъзмогване на демографската рецесия в България, за двойното поданство, за Националната тактика за българите и българските общности в чужбина и доста други. В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила и над 200 наши сънародници. По-рано президентът Румен Радев посети и българския православен храм в Ню Йорк.

България ще продължи да поддържа дейностите на интернационалната общественост за одобряването на Косово като постоянна и демократична страна в Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи. Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да работи за европейската вероятност на всички свои съседи от района на Западните Балкани. „ Трябва да убедим Европейски Съюз, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ район “, акцентира Румен Радев. През пролетта на 2018 година в границите на Българското председателство на Европейски Съюз ще бъде извършена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която страните от района да показват своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври т.г. София ще бъде хазаин на среща на министрите на правораздаването и вътрешните работи от Европейски Съюз и Западните Балкани.

Президентът Радев беше безапелационен, че задължението на Европейски Съюз към европейската вероятност на страните от нашия район би трябвало да продължи, а кандидатстващите за европейско участие страни би трябвало да получат поддръжка за осъществяването на критериите за участие. „ България е подготвена да показа своя опит в този развой и работи за развиването на връзки на добросъседство сред всички страни на Балканите “, добави Румен Радев.

„ Диалогът със Сърбия няма опция и Косово ще продължи да поставя всички старания за построяването на добросъседски връзки сред двете страни “, съобщи от своя страна Хашим Тачи. Той благодари за оказваната от България поддръжка на Косово в границите на интернационалните задачи и изключително на EULEX. Хашим Тачи акцентира, че присъединението на Косово към Европейски Съюз и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната. По време на срещата бяха разисквани вероятностите за развиване на районната инфраструктура в Югоизточна Европа, увеличението на икономическия продан сред България и Косово, съдействието в региона на образованието и културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР