Президентката на Тайван Цай Ингвен замина днес на посещение в

...
Президентката на Тайван Цай Ингвен замина днес на посещение в
Коментари Харесай

Президентката на Тайван започна обиколка в Карибския регион с транзитни спирки в САЩ

Президентката на Тайван Цай Ингвен отпътува през днешния ден на посещаване в четири страни в Карибския басейн със спирки в Съединени американски щати на отиване и на връщане, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Обиколката й провокира неспокойствие у комунистически Китай, който счита самоуправляващия се и либерален Тайван за своя отлъчила се провинция.

По време на 12-дневното си пътешестване Цай ще посети с делегацията си Хаити, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Винсънт и Гренадин и Сейнт Лусия. Тези дребни островни страни в Карибско море са измежду дребното, които признават Тайван вместо Китай.
В изказване преди да потегли тайванската президентка сподели, че полезностите на демокрацията се нуждаят от отбрана, като не пропусна да предизвести островите, че са изправени пред закани от "задморски сили " - завоалиран намек за Китай.

Пекин прикани Вашингтон да не разреши на Цай директни спирки в Съединени американски щати. Тя обаче ще остане общо 4 нощи на американска територия - две в Ню Йорк на отиване и две в Денвър на връщане. Това е извънредно дълго престояване за тайванската президентка в Съединени американски щати, защото до момента при други директни пътувания тя е оставала в страната единствено по една нощ.

Държавният департамент съобщи, че няма смяна в американската политика, признаваща "само един Китай ".

Съединени американски щати признават единствено Пекин, а не Тайпе, само че не престават да оказват военна и друга помощ на Тайван.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР