Президентката на Тайван Цай Ингвен призова днес за международна подкрепа

...
Президентката на Тайван Цай Ингвен призова днес за международна подкрепа
Коментари Харесай

Тайван потърси международна защита от заплахите на Китай за обединение

Президентката на Тайван Цай Ингвен прикани през днешния ден за интернационална поддръжка за острова и сподели, че демокрацията там е в заплаха поради възобновените закани от Китай, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Изявленията на Цай бяха в отговор на изявлението на китайския президент Си Цзинпин в сряда, че Китай ще възвърне единството с Тайван, в случай че се наложи - и със мощ. Тя отхвърли неговите думи още часове по-късно.

Според Цай от речта на Си излиза наяве, че Пекин има намерение да приложи познатия метод " една страна, две системи " и към Тайван. Този метод, прибавен към Хонконг след 1 юли 1997 година, подсигурява лимитирана степен на автономност под китайски контрол, отбелязва ДПА.

На брифинг в Тайпе Цай сподели, че за нея е невероятно да одобри апела на президента Си за обединяване, тъй като той " крещящо подценява обстоятелството, че Република Китай (Тайван) в действителност съществува и изцяло действа като всички други демократични страни ".

Президентката предизвести Китай да не подценява волята на 23-те милиона души в Тайван да живеят в независимост и народна власт. Тя сподели, че китайските закани заплашват тези световни полезности, които Тайван твърдо отстоява.

Тя прикани интернационалната общественост да огледа съществено на новосъздалата се обстановка към Тайванския пролив и да се застъпи за Тайван за отбрана на демокрацията и интернационалната непоклатимост. " Ако интернационалната общественост не се застъпи за Тайван - народна власт, изправена пред китайски закани, то ще попитаме коя ще бъде идната страна, на която ще пристигна ред? ", акцентира Цай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР