Президентката на Молдова Мая Санду призова днес съюзниците да окажат

...
Президентката на Молдова Мая Санду призова днес съюзниците да окажат
Коментари Харесай

Молдова иска системи за ПВО от Запада: Русия се опитва да дестабилизира страната ни

Президентката на Молдова Мая Санду прикани през днешния ден съдружниците да окажат помощ за укрепване на противовъздушната защита на страната на фона на вилнеещата война в прилежаща Украйна, въпреки към този момент Кишинев да дефинира напъните на Русия да дестабилизира Молдова като несполучливи, съобщи Ройтерс.

" Поискахме системи за въздушно наблюдаване и защита “, сподели Санду в изявление за Ройтерс в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос и добави, че е наясно, че обезпечаването им за " Украйна е приоритет “, само че се надява Молдова също да получи няколко, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разположена на запад от Украйна и също някогашна руска република, Молдова има непретенциозен бюджет за защита и от дълго време е в напрегнати връзки с Русия. Москва е разположила войски и мироопазващи сили в Приднестровието - сепаратистки регион в Молдова, оцеляващ от 30 години с помощта на съветската поддръжка, напомня организацията.

Прозападното държавно управление на Молдова мощно поддържа Киев след съветската инвазия и подаде публична молба за присъединение към Европейския съюз единствено седмица, откакто съветските войски нахлуха в Украйна предишния февруари.

Санду сподели, че военният бюджет на страната е повишен и че държавното управление води договаряния с Европейски Съюз и диалози на двустранна основа със съдружниците за системи за противовъздушна защита. Тя счита, че страната е в сигурност поради съпротивата на Украйна против Русия. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР