Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща

...
Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща
Коментари Харесай

Румен Радев и Си Цзинпин приеха декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай

Президентите Румен Радев и Си Цзинпин се договориха на среща в Пекин за издигане на двустранните връзки сред България и Китай на равнище стратегическо партньорство. Това оповестиха от пресцентъра на Президентството.

Българският президент е на държавно посещаване в Китай от 1 до 5 юли по покана на своя китайски сътрудник. Приетата през днешния ден от двамата държавни глави Съвместна декларация сред Република България и Китайската национална република за определяне на връзки на стратегическо партньорство е израз на взаимното почитание, другарството, партньорството и дейния политически разговор на всички нива сред България и Китай.

България приема самодейностите „ Един пояс, веднъж “ и „ 17+1 “ освен като планове за транспортна съгласуваност, а като инвестиция в бъдещето и просперитета на страните, които вземат участие в тях, съобщи Румен Радев.

Българският президент даде висока оценка на постигнатото от китайската страна през последните десетилетия във връзка с повишението на стандарта на живот, битката с бедността и основаването на благоприятни условия за развиване на китайските жители.

Двамата президенти бяха единомислещи, че стратегическото разположение на България като една от „ вратите “ на вложителите към Европейски Съюз и общия европейски пазар постанова доста по-активно потребление на опциите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

„ Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин “, съобщи Румен Радев и добави, че страната ни има капацитет да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за транспорт на артикули от Азия към Европа и към този момент има деклариран инвеститорски интерес от водещи в света компании в тази област.

Откриването на директна авиолиния сред двете страни е основно изискване за улеснение на разговора и поощряване на взаимните вложения, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, акцентира още българският президент.

Си Цзинпин съобщи, че самолетните компании се стремят да реализират оптимални облаги, само че на държавно равнище би трябвало да бъде основана рамка, която да отговори на новия темперамент на двустранните връзки, и откриването на директна авиолиния е естествена стъпка в тази тенденция. Китайският президент увери, че ще даде незабавни инструкции за пристъпване към съвещания сред съответните способени институции от двете страни за ускорение на този развой.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически проучвания и нововъведения в София с поддръжката на китайски компании, който да насърчи прехвърлянето на технологии и познания сред Европа и Китай и да сътвори нова среда за повишение на конкурентоспособността на стопанските системи на двете страни, също беше във фокуса на срещата на държавните глави.

Си Цзинпин изрази интереса на Китай към плана и прикани за повече информация за областите, в които центърът ще концентрира своята активност.

Румен Радев и Си Цзинпин разискаха откриването на клон на китайска банка в България, който следва да подтиква активността на китайските вложители и реализацията на планове от съвместен интерес. По думите на българския президент, двете страни следва да разширят партньорството си в областта на финансовите технологии, в които българските компании имат водещи позиции във връзка с финансовите преводи, финансовия надзор и банковата сигурност.

Съществувалият повече от две години проблем с осъществяването на условията за импорт на селскостопанска продукция в Китай от български фирми-износителки на млечни артикули беше подложен на срещата от Румен Радев, който получи увещание от Си Цзинпин, че въпросът ще бъде позволен. Четирите компании, които са били наранени, към този момент са в листата на Китайските митници за фирмите, които имат позволение за реализиране на подобен импорт. Си Цзинпин изрази интереса на китайската страна и за следващо разширение на вноса на храни и питиета от България.

Румен Радев благодари на своя китайски сътрудник за увеличението на броя на стипендиите за младите българи, които избират да завършат висшето си обучение в Китай.

Българският президент открои и отличните условия, които оферират българските висши учебни заведения за задгранични студенти както във връзка с студентските такси, по този начин и на качеството на образованието, което е прието в Европейския съюз.

В Пекин българският държавен глава и негова брачна половинка бяха посрещнати с публична гала на източния площад пред Великата зала на народите.

По-рано денем президентът Румен Радев организира срещи с ръководителя на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители Ли Джаншу, с представители на държавните и политическите институции, отдаде респект и постави венец на мемориала на националните герои на площада „ Тианънмън “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР