Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща

...
Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща
Коментари Харесай

Президентите на България и Китай приеха декларация за установяване на стратегическо партньорство

Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща в Пекин за издигане на двустранните връзки сред България и Китай на равнище стратегическо партньорство, заяви пресслужбата на президента.

Българският президент е на държавно посещаване в Китай от 1 до 5 юли по покана на своя китайски сътрудник. Преди да замине са Китай Радев разгласи в изявление за Българска национална телевизия, че България просто я няма да капиталова карта на Китай в Източна Европа. " Надявам се моето посещаване да даде подтик, значимо е да има добър разговор ", добави той.

Двамата президенти са се обединили към тезата, че стратегическото разположение на България като една от " вратите " на вложителите към Европейски Съюз и общия европейски пазар постанова доста по-активно потребление на опциите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

Откриването на директна авиолиния сред двете страни е основно изискване за улеснение на разговора и поощряване на взаимните вложения, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, подчертал Радев.

Си Дзинпин съобщи, че самолетните компании се стремят да реализират оптимални облаги, само че на държавно равнище би трябвало да бъде основана рамка, която да отговори на новия темперамент на двустранните връзки, и откриването на директна авиолиния е естествена стъпка в тази тенденция.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически проучвания и нововъведения в София с поддръжката на китайски компании, който да насърчи прехвърлянето на технологии и познания сред Европа и Китай и да сътвори нова среда за повишение на конкурентоспособността на стопанските системи на двете страни, също беше във фокуса на срещата на държавните глави. Си Дзинпин изрази интереса на Китай към плана и прикани за повече информация за областите, в които центърът ще концентрира своята активност.

Румен Радев и Си Дзинпин разискаха откриването на клон на китайска банка в България, който следва да подтиква активността на китайските вложители и реализацията на планове от съвместен интерес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР