Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща

Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща ...

Президентите на България и Китай приеха декларация за установяване на стратегическо партньорство.Президентите Румен Радев и Си Дзинпин се договориха на среща в Пекин за издигане на двустранните отношения между България и Китай на ниво стратегическо партньорство, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Българският президент е на държавно посещение в Китай от 1 до 5 юли по покана на своя китайски колега. Преди да замине са Китай Радев обяви в интервю за БНТ, че България просто я няма да инвестиционна карта на Китай в Източна Европа. "Надявам се моето посещение да даде импулс, важно е да има добър диалог", допълни той.

Двамата президенти са се обединили около тезата, че стратегическото разположение на България като една от "вратите" на инвеститорите към ЕС и общия европейски пазар налага много по-активно използване на възможностите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали.

Откриването на директна авиолиния между двете държави е ключово условие за улесняване на диалога и насърчаване на взаимните инвестиции, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, подчертал Радев.

Си Дзинпин заяви, че авиокомпаниите се стремят да постигнат максимални печалби, но на държавно ниво трябва да бъде създадена рамка, която да отговори на новия характер на двустранните отношения, и откриването на пряка авиолиния е естествена стъпка в тази насока.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София с подкрепата на китайски компании, който да насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и да създаде нова среда за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на двете държави, също беше във фокуса на срещата на държавните глави. Си Дзинпин изрази интереса на Китай към проекта и призова за повече информация за областите, в които центърът ще фокусира своята дейност.

Румен Радев и Си Дзинпин обсъдиха откриването на клон на китайска банка в България, който следва да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес.

Източник: dnevnik.bg