Президентите Румен Радев и Серж Саркисян България ще се включи

...
Президентите Румен Радев и Серж Саркисян България ще се включи
Коментари Харесай

И Радев потвърди, че България ще участва в иранския транспортен коридор


Президентите Румен Радев и Серж Саркисян

България ще се включи в иранската самодейност за мултимодален транспортен кулоар " Персийски залив – Черно море ", удостовери по време на формалното си посещаване в Армения президентът Румен Радев.

" С президента на Армения се обединихме към позицията, че нашите две страни имат стратегическо състояние и ние би трябвало да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен кулоар " Персийски залив - Черно море ", който ще даде опция да се възползваме от задълбочаването на политическите ни връзки ", сподели президентът на конференция със своя арменски сътрудник Серж Саркисян в Ереван.

Транспортният кулоар " Персийски залив – Черно море " е иранска самодейност, която би трябвало да свърже четири страни – Иран, Армения, Грузия и България. При визитата си в Техеран още през лятото на 2016 година министър председателят Бойко Борисов съгласно непознати медии е оповестил, че България ще се включи в самодейността посредством пристанищата си във Варна и Бургас.

В Армения Румен Радев добави, че приветства концепцията на арменския си сътрудник да бъде проведена среща на транспортните министри от всички страни, които са заинтригувани от транспортния план. В момента се нуждаем на първо място от съгласуваност - транспортна, енергийна, цифрова, с цел да можем да разгърнем капацитета на нашите стопански системи, съобщи българският държавен глава.

Той уточни, че задачата на визитата му не е единствено да се интензифицират контактите на високо политическо равнище, които са причина за взаимоотношение и развиване във всички области от съвместен интерес. Целта е да имаме съответен прогрес в редица области, по тази причина в делегацията ми са включени освен представители на президентската администрация, само че и на българското държавно управление, на Народното събрание, на българския бизнес, уточни Радев.

" Нашите нации чакат доста по-тясно и резултатно съдействие. Ние им го изискуем и по тази причина сме тук дружно през днешния ден - да продължаваме да го развиваме ", съобщи Румен Радев.

С президента Саркисян двамата са разискали двустранните връзки и са изразили удовлетворение от постоянното положение на комерсиалния продан в последните 10 години, само че по думите на Радев размерът на двустранната търговия не ги задоволява. Смятаме, че можем да реализираме доста по-големи размери и да разтеглим сферата на нашето търговско-икономическо съдействие, сподели президентът.

По думите на президента към този момент има сделка през юли в Бургас да се състои огромен бизнес конгрес с представители на двете страни. В рамките на визитата ще бъде подписан меморандум за съгласие сред работодателските организации на двете страни, сподели Радев.

Той дефинира връзките сред България и Армения като не просто обичайно положителни, а на първо място другарски, тъй като сред двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна благосклонност и почитание от сходната историческа орис.

Посещението на Радев в Армения ще продължи и на следващия ден. По време на визитата се очакваше да бъдат подписани редица двустранни съглашения - за взаимна отбрана и продан на класифицирана информация, стратегия за съдействие в региона на културата за интервала 2017-2019 година, конвенция за контролиране на трудовата миграция, съглашение за съдействие в региона на осведомителните технологии и известията.

В Ереван Румен Радев ще бъде посетител на 131-во главно учебно заведение " Пейо Яворов ". Той ще открие кабинет за интерактивно образование и ще взе участие в представянето на книга, отдадена на огромния български стихотворец Пейо Яворов. Очаква се Радев да посети Центъра за изобретателни технологии " Тумо " в арменската столица.

В формалната делегация на българския държавен глава вземат участие министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР