Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да

...
Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да
Коментари Харесай

Радев и Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медии на български

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната.

В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия и алегорично дружно поставиха венци на Нешков връх.

" Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна значимост освен за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни връзки и за европейската вероятност на целия район ", разяснява Радев след първата по рода си взаимна среща със сръбския си сътрудник с представители на Българското национално малцинство в Сърбия.

Радев е благодарен на Вучич за градивните и съответни решения , взети по време на формалното посещаване в Сърбия, за възстановяване на живота на българите на територията на западната ни съседка.

" С президента Вучич организирахме градивен и изцяло прям диалог във връзка с проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската страна и персонален ангажимент от държавното управление на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото водачество и политическа отговорност да работим дружно за реализиране на цялостно историческо помиряване ", изясни Радев.

 Румен Радев насърчи Сърбия по европътя й
Румен Радев насърчи Сърбия по европътя й

Ръстът в стокообмена сред двете страни надвишава 1 милиарда евро годишно

" Поставихме въпроса за финансирането на българските медии . Девет медии на български език дадоха своите поръчки за три пъти повече финансиране от актуалното. Президентът В учич разписа три пъти по-голям бюджет за тях , който ще влезе в действие в период от седем до 10 дни ", заяви българският президент в Димитровград.

Двамата президенти са се договорили за връщане в понеделник в Босилеград на арестуваната от сръбските гранични управляващи паметна плоча на починали български жители от Първата международна война. " Очаквам локалният общински съвет по най-бързия метод да вземе решение за монтиране на плочата ", добави Радев.

" След 30 години без издаване на български учебници, от предходната година към този момент имаме издадени такива за главно обучение, чака се процедурата за даване на крайни разновидности и за приблизително обучение скоро да завърши ", добави още българският президент.

На срещата е подложен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия . Нашите сънародници настояха да имат опция да записват женските имена съгласно българската норма - завършващи на " -ова ", а не на " -ов ". По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възобновяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации удостоверяват уговорката за увеличение на средствата за опазване на здравето в локалните медицински пунктове и за основаване на опция експерти от ВМА-София да правят профилактични регулярни прегледи на място.

Радев приканва българите в Сърбия да пазят единството между тях, с цел да пазят по-ефективно своите ползи. Държавният глава добави, че да си жител на Сърбия с българско съзнание значи и да бъдеш предан към законите на страната, в която живееш .

 Сърбия финансира български медии в регионите с малцинства
Сърбия финансира български медии в регионите с малцинства

Вучич увери, че ще продължи разговора с Прищина

Тежкото икономическо състояние на българското национално малцинство е откроено като основен проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до последователното обезлюдяване на района . Според Румен Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения , а от систематична политика и изрази вяра държавните управления на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни планове , които да подобрят свързаността и да основат по-добри благоприятни условия за бизнеса.

" Призовах и локалната власт, в която нашето национално малцинство е доста добре показано, да прави доста по-ефективна работа за привличане на вложения и увеличение на заетостта ", сподели още президентът.

Вучич показва готовността на Сърбия да насърчи интереса на вложителите към регионите на българското национално малцинство и за рационализация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма .

" В доста по-трудни времена българите в Сърбия съумяха да запазят своята културна и национална еднаквост. Днес времената са други, през днешния ден тук да се наречеш българин не е срамно или ужасно . Това, което чакаме от съгражданите си в Сърбия, е с дейната си гражданска позиция и с решенията на локалната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни сплотява ", разяснява Радев.

Сръбската страна няма да толерира по никакъв метод диалект на омразата и дейности , които водят до прояви от подобен темперамент, изясни президентът Вучич. " Ние, сърбите, обичаме българите , откровено споделям, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите ", добави той

Според сръбският президент, б ългарите и сърбите са два приятелски народа и прикани сънародниците ни в Сърбия да обичат и усещат за свои както своя български жанр и етническа принадлежност, по този начин и родината си Сърбия.

В двора на гимназията " Св. Св. Кирил и Методий " в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на монумент на славянските първоучители . По самодейност на президента Вучич от 2019 година 24 май ще бъде включен измежду формалните празници в Република Сърбия .

Символично двамата държавни глави сервираха дружно венци на паметника на починалите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 година на Нешков връх.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР