Президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан

...
Президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан
Коментари Харесай

Президентите на Словакия и Чехия отбелязаха 30 години от Нежната революция

Президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан означиха дружно в Братислава 30 години от Нежната гражданска война, довела до отстраняването от власт на комунистическата партия в Чехословакия. Това заяви ТАСС, като се базира на словашкото публично радио.
Чапутова и Земан поставиха венец до мемориална плоча, сложена на основната постройка на университета "Коменски ", в памет на студентската проява от 16 ноември 1989 година, участниците в която желаеха демократични промени в Чехословакия.
Държавните глави взеха присъединяване и в тържествена гала по откриването на "Чеши дом " в историческия център на словашката столица. Той ще извършва функционалностите на културен и теоретичен център. Такава институция Чехия има в Москва, Ню Йорк и Ерусалим.
Кулминацията на тържествата по случай годишнината ще е на следващия ден в Прага. На 17 ноември преди 30 години в центъра на този град е разпръсната със мощ всеобща студентска проява. Тя дава началото на протестно придвижване, последвано от обща стачка, след която комунистите се отдръпват от висшите държавни постове, означи ТАСС.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР