Президентите на САЩ и Русия ще разговарят днес по искане

...
Президентите на САЩ и Русия ще разговарят днес по искане
Коментари Харесай

Путин и Байдън ще разговарят тази вечер

Президентите на Съединени американски щати и Русия ще беседват през днешния ден по искане на съветската страна - за повторно този месец и десетина дни преди поредност от срещи след 10 януари на делегации на Москва с представители на Съединени американски щати, НАТО и ОССЕ.

Джо Байдън и Владимир Путин ще обсъдят идните диалози за сигурността и напрежението в Европа, в това число съветските войски покрай границата с Украйна, заяви Емили Хорн, говорителка на Съвета за национална сигурност към президента.

Разговорът е плануван за късно вечерта - към 22:30 българско време - и съответствува с опитите на Вашингтон да приготви европейските съдружници общ отговор на съветския напън над Украйна. Според Москва нейно право е да придвижва войските си на своя територия и това не е подготовка за военна интервенция против Украйна. Но невижданата от години лавина от нападки - от Путин до медийната пропапагнда - против Украйна, Съединени американски щати, НАТО и Запада в композиция с слагането на постоянно неизпълними претенции, основават атмосфера на непредвидимост на съветските дейности.

Байдън скоро ще беседва с украинския президент Владимир Зеленски, твърди американски формален източник на " Ройтерс ". Държавният секретар Антъни Блинкен имаше подобен диалог през вчерашния ден и в него още веднъж е удостоверил безусловната поддръжка за украинската самостоятелност. За пръв път в украинското въздушно пространство тази седмица е работил американски разследващ аероплан JSTARS, който може да покрива повърхност от 50 хиляди кв километра, като засича и наблюдава по едно и също време стотици наземни и въздушни цели.

Байдън акцентира, че би трябвало да се даде късмет на дипломацията, само че и че при положение на съветски военни дейности се приготвят мъчителни за съветската стопанска система ответни ограничения и укрепване източния фланг на НАТО. Във Вашингтон са наясно, че противостоенето на настоящето ръководство на Русия ще е продъжително и се работи по понижаване на напрежението и отбягване на въоръжени рецесии.

След диалога на Путин със Си Цзинпин на 15 декември през днешния ден московският в. " Известия " разгласява изявление с китайския дипломат Чжан Ханхуей, в което той споделя, че " САШ и западните им съдружници оказват върху Китай и Русия напън по всички фронтове - в политическата, икономическата, военната и филантропичната сфери, в сигурността и науката и техниката ". Тези страни ползвали и " екстериториална пълномощия " и наказания против държавни организации, компании и чиновници в опит да сдържат развиването на двете страни. Поради това било належащо задълбочаване на стратегическото съдействие Русия-Китай, с цел да се задълбочава и ускорява в практическата му част и " тил в тил " Китай и Русия да отговорят на " непрекритата надмощие "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР