Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин

...
Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин
Коментари Харесай

Тръмп и Путин проведоха официална среща в Осака

Президентите на Съединени американски щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са разискали обстановката в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Това се споделя в заявление на Белия Дом, публикувано в петък след края на срещата сред двамата водачи в коридорите на форума на Г-20 в Осака.

В известието се отбелязва също, че президентите са се съгласили, че подобряването на връзките сред Москва и Вашингтон отговоря на ползите както на двете страни, по този начин и на целия свят. „ Двамата водачи се съгласиха, че подобряването на връзките сред Съединени американски щати и Русия дава отговор на взаимните ползи и ползите на целия свят. Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат полемиките за моделите на надзор над въоръженията на XXI век, които, както по-рано съобщи президентът Тръмп, би трябвало да включват Китай “, се акцентира в документа. 

" Смятам, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични ", сподели Тръмп преди началото на диалога му с Путин по време на почналата по-рано през днешния ден среща на върха на Г-20 в японския град Осака, съобщи Българска телеграфна агенция. Той означи, че двамата ще имат доста забавна полемика, която ще включва въпроси като търговията, разоръжаването, протекционизма.

Путин съобщи, че срещата му с Тръмп дава добра опция за продължение на разговора след последната им среща в Хелзинки през юли 2018 година. " Не мога да не се съглася с господин президента /на САЩ/, че има защо да си поговорим ", уточни Путин пред публицисти. 

В изявление за " Файненшъл таймс " в навечерието на Г-20 Путин сподели, че се надява да разиска с американския си сътрудник обстановката към Договора за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3). Тръмп съобщи пред кореспонденти малко преди заминаването за Япония, че чака " добър диалог " с Путин в Осака. В същото време американският водач в стила си: " Но какво да кажа, това не е ваша работа. "

Говорител на Белия дом сподели по-рано, че диалогът ще бъде отдаден основно на въпроси на районната сигурност, в това число на рецесиите, свързани с Иран, Украйна, Сирия и Близкия изток. Освен това ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с контрола върху въоръженията и подобряването на двустранните връзки. Той също по този начин не изключи, че водачите ще обиден тематиката за Венецуела, а Тръмп ще повдигне тематиката за „ съветската интервенция в изборите “.

От своя страна съветският външен министър Сергей Лавров означи, че няма координиран дневен ред за този диалог. Според него президентите ще дефинират предпочитаните тематики за тях по време на самата среща. Асистентът на съветския водач Юрий Ушаков, който приказва за дневния ред на бъдещата среща, също акцентира, че доста ще зависи от това по какъв начин водачите ще изградят диалога си. Но главните въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани, сподели той, са напълно разумни - това е общото положение на двустранните връзки, стратегическата непоклатимост и многочислените районни спорове, в това число тези в Сирия, Афганистан, Украйна, Венецуела и иранския проблем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР