Президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си

...
Президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си
Коментари Харесай

Търговската война между САЩ и Китай навлиза във втора фаза

Президентите на Съединени американски щати и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин две години не могат да се договорят за комерсиалните връзки сред двете най-големи стопански системи в света.

Huawei е парадигмата за предизвикването, което Китай слага пред Съединени американски щати. Първата фаза от комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай може да означи края на първа глава от спора сред двете най-големи стопански системи, само че даже Китай да извърши уговорките си по съглашението, договорката може да не значи по-широка конкуренция сред двете сили.

Причините са ясни: геополитическото съревнование и разликите сред методите на ръководство във Вашингтон и Пекин са прекомерно огромни. Вместо това договорката ще означи насочването към втората фаза на икономическата конкуренция, където залогът е контролът върху износа и вноса, капиталовите ограничавания и глобите, а не митата, написа в разбор Foreign Policy.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подготовката

През последните две години Вашингтон построява законова и регулаторна рамка за тази акция. През 2018 година Конгресът на Съединени американски щати одобри законодателство за усилване на контрола върху износа на нови технологии като роботика и изкуствен интелект и по-добри инспекции на задграничните вложения в страната.

През ноември 2019 година администрацията на Тръмп и Конгресът започнаха стъпки, с цел да блокират американските компании да употребяват китайско телекомуникационно мрежово съоръжение в Съединени американски щати. Във Вашингтон се ускорява полемиката за спомагателни ограничавания за бизнес и капиталовите връзки сред Съединените щати и Китай като ограничавания за вложенията на федерални пенсионни фондове в азиатската страна.

Но най-популярният образец за потреблението от Съединени американски щати на целенасочени насилствени ограничения против Китай е акцията против телекомуникационния колос Huawei. Тя демонстрира нуждата от по-добро обмисляне, по-ефективна дипломация, вложения в различни на китайските артикули и последователен обзор на дълготрайните опасности от агресивното потребление на насилствени стопански ограничения.

Huawei - моделът на новото предизвикателство

Huawei е парадигмата за предизвикването, което Китай слага пред Съединени американски щати. Компанията е софтуерен водач в оборудването за 5G - идващото потомство мобилна технология, която ще даде опция за развиване на промишлености като самостоятелни транспортни средства и телемедицина. Лидерството на китайската компания в 5G мрежите може да даде преимущество на Пекин в развиването на нови браншове и по едно и също време да сътвори опасности за националната сигурност посредством евентуалната опция да улесни китайския шпионаж и хакерски атаки посредством така наречен " задни малки врати " в оборудването.

Досега триумфът на Huawei се дължи частично на легални вложения – компанията влага 15 милиарда $ годишно за проучвания и разработки, само че също по този начин съгласно американски висши чиновници на кражба на интелектуална благосъстоятелност и противозаконни дотации и държавна поддръжка. Мащабът на бизнеса на Huawei – с изключение на компания за мрежово съоръжение тя е и един от водещите производители на мобилни телефони в света, значи, че американските компании понасят обилни разноски от рестриктивните мерки. Китайската компания е купила продукция за 11 милиарда $ от американски снабдители през 2018 година С над 100 милиарда $ годишни доходи и чиновници допълнително от 170 страни, Huawei е по-голяма от стопанските системи на няколко страни, които са обект на американски наказания, като Куба и Северна Корея.

През последната година Вашингтон отговори на предизвикването на Huawei с многостранна акция за напън – компанията беше упрекната в нарушение на американските наказания против Иран и в кражба на американска интелектуална благосъстоятелност. През май 2019 година Министерството на търговията ограничи продажбите на американски артикули на компанията. Държавният департамент организира нападателна дипломатическа акция, с цел да убеди американските съдружници да блокират присъединяване на Huawei в търговете за нови далекосъобщителни мрежи, а администрацията на Тръмп заплаши да ограничи шерването на разследващи данни със страни, които разрешават на китайския колос да взе участие в построяването на техните 5G мрежи. Конгресът в действителност забрани на държавното управление на Съединени американски щати да закупува съоръжение на Huawei, а съгласно източници администрацията на Тръмп обмисля спомагателни ограничавания за американските компании, които желаят да вършат бизнес с Huawei посредством своите задгранични филиали.

Смесени резултати

Първоначалните резултати от този напън обаче са смесени. Ограниченията на американските компании, които продават чипове, програмен продукт и други артикули на китайската компания, значително не съумяха да притъпят световните продажби на смарт телефони на Huawei. Проведено неотдавна изследване на пазара откри, че продажбите на китайския производител са нарастнали с 28% през третото тримесечие на 2019 година на годишна база макар рестриктивните мерки. Този напредък се дължи на преобладаващото състояние на компанията в Китай, само че тя резервира позициите си и в Европа. Huawei съумява да промени веригите си на доставки от американските съставни елементи и един от най-новите й телефони явно е създаден без никакви американски чипове.

Дипломатическата акция на администрацията на Тръмп против пазаруването на китайското съоръжение за 5G стартира да набира скорост. Съединени американски щати убедиха Австралия, Япония и Нова Зеландия да блокират китайския колос от техните 5G мрежи. Натискът в Европа накара съдружници като Германия, Англия, Италия и Полша да отворят още веднъж дебата дали да разрешат китайското съоръжение да се употребява в 5G мрежите им. Това може да докара до ограничавания за китайския производител. Но в развиващия се свят като се изключи няколко страни като Виетнам Huawei играе съществена роля в развиването на мрежата. Африканският съюз да вземем за пример подписа меморандум за съгласие с компанията за развиването на 5G мрежата.

Американските политици би трябвало да извлекат минимум три поучения от досегашните резултати от ограниченията против Huawei. Първата е нуждата от по-добро обмисляне при използването на насилствени стопански наказания против Китай, отбелязва Foreign Policy. Компанията съумя да оцелее макар ограничаването за експорт в Съединени американски щати частично тъй като администрацията на Тръмп авансово съобщи желанията си, което разреши на компанията да натрупа запас за една година от американски елементи. Това й обезпечи нужното време да диверсифицира веригите си за доставки даже след налагането на рестриктивните мерки. Чуждестранните снабдители бързо запълниха празнината, макар че Вашингтон ги помоли да лимитират личните си продажби.

Широките ограничавания за продажбата на съвсем всички артикули на азиатския производител доведоха до остра опозиция от американските компании, изправени пред загуба на пазарен дял. Ако те бяха фокусирани единствено върху тези съставни елементи, с които Huawei не можеше елементарно да се достави от друго място, в последна сметка биха оказали по-голям напън върху нея, като в това време минимизират разноските на американския бизнес.

Администрацията на Белия дом би трябвало да прегледа опцията за съглашение с Huawei. В последна сметка подписването на такова съглашение, което усилва американския надзор върху бизнеса на китайската компания, може да се окаже по-полезно от насилствената икономическа акция, която има единствено лимитирани въздействия върху активността на китайския колос.

Втората поука е смисъла на дипломацията - акцията на Вашингтон в началото беше възпрепятствана от вътрешни несъгласия дали да се концентрира върху проблемите на 5G или върху целия бизнес на компанията. Изявленията на президента Доналд Тръмп, които свързват Huawei с по-широките търговски договаряния сред Съединени американски щати и Китай, подбиват позицията на Белия дом, че китайският колос съставлява същински риск за сигурността и не е просто част от американско-китайския търговски спор.

Третата поука е нуждата от създаване на действителни други възможности на китайските артикули. Конкуренти като шведската Ericsson постоянно не оферират изцяло интегрирани решения, както прави Huawei, и разноските при тях са по-високи. Страните, изключително по-бедните разрастващи се пазари, не са склонни да забавят внедряването на 5G, защото считат, че тази мрежа е значима за личния им стопански напредък. В свят на лимитирани и скъпи други възможности държавните управления ще бъдат изкушени да се извърнат към Huawei макар рисковете за сигурността. Следващата цел на Съединени американски щати е Европейският съюз

Подписването на първата фаза от договорката сред Китай и Съединени американски щати може да не е краят на спора сред двете най-големи стопански системи в света, само че този ход ще разреши отваряне на поле за идната цел на Вашингтон: Европейския съюз. Преговори сред двете страни се водят към този момент от над година, само че до момента те не бяха приоритет за администрацията на Тръмп, която избра първо да се заеме с Китай, Мексико и Канада, както и промени по някои по-малки покупко-продажби като тази с Япония.

Сега основният договарящ от страна на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзер може да насочи по-голяма част от вниманието си към Брюксел. Фил Хоган, новият търговски комисар на Европейски Съюз, към този момент е изискал от Лайтхайзер договарянията да стартират напълно изначало, написа Reuters. Това значи, че желанието на Хоган не е да продължи договарянията, стартирани по времето на предходната комисия, а да построи напълно своя тактика за евентуалната договорка сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. В нея по всяка възможност ще бъдат наранени най-силно авто-, авио- и агросекторите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР