Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин

...
Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън и Путин ще разговарят утре

Президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин ще проведат диалог в четвъртък, откакто съветският водач ускори настояванията си за гаранции за сигурността в Източна Европа. Това оповестяват западни медии.

Двамата водачи ще обсъдят „ редица от тематики, в това число и идни дипломатически задължения “. Това съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн в изказване, обявяващо диалога.

Разговорът на двамата президенти идват в миг, когато Съединени американски щати и западните съдружници следят скупчването на съветски войски покрай границата с Украйна, което набъбна до почти 100 000 души и подклажда страховете, че Москва се готви да нахлуе в Украйна.

Държавният секретар Антони Блинкен беседва в сряда с украинския президент Владимир Зеленски.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че Блинкен е удостоверил непоколебимата поддръжка на Съединените щати за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Прайс сподели, че двамата са разискали напъните за спокойно разрешаване на спора в Източна Украйна и идните дипломатически задължения с Русия.

По-рано тази седмица президентът на Русия съобщи, че ще обмисли голям брой благоприятни условия, в случай че Западът не успее да извърши настояването му за гаранции за сигурност, които изключват разширението на НАТО в Украйна.

По-рано този месец Москва внесе планове на документи за сигурност, изискващи НАТО да откаже участие на Украйна и други някогашни руски страни и да понижи военното си разполагане в Централна и Източна Европа.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР