Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип ...

Путин и Ердоган искат пълно прилагане на споразуменията в Идлиб.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха деескалация на сирийската криза, като заявиха, че руско-турските споразумения трябва да бъдат приложени изцяло, се казва в съобщение на Кремъл.
„Беше отбелязано значението на пълното прилагане на съществуващите руско-турски споразумения“, се казва в изявлението след телефонния разговор между Путин и Ердоган.
Разговорът е бил по инициатива на Анкара.
"Продължи обсъждането на различни аспекти на уреждането на сирийската криза, предимно в контекста на влошаване на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб. Беше отбелязано значението на пълното изпълнение на съществуващите руско-турски споразумения, включително меморандума от Сочи от 17 септември 2018 г.".
Страните се договорили за допълнителни контакти чрез съответните ведомства.
Турският лидер заяви по-рано, че е призовал Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад във връзка с напрегнатата ситуация около турските наблюдателни пунктове в Идлиб. Ердоган изисква сирийската армия да спре настъплението в провинцията и да изтегли войските от турските наблюдателни пунктове до края на февруари. В противен случай Турция ще отговори на действията на правителствените сили, подчерта Ердоган.
По-рано радио „Спутник“ съобщи, че сирийската армия обгражда турски наблюдателни пунктове в Идлиб.

Източник: actualno.com