Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен

...
Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен
Коментари Харесай

Русия вдига АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха през днешния ден в Ташкент алегоричен старт на градежа на атомна електроцентрала за $11 милиарда в централноазиатската страна, съобщи Агенция Франс Прес, представена от обстоятелства.бг. Това стана в границите на първата държавна аудиенция на Владимир Путин в Узбекистан, откакто сътрудника му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал съвсем три десетилетия до кончината си през 2016 година, съобщи БНР.

В рамките на визитата двете страни подписаха покупко-продажби за $27,1 милиарда, заяви узбекистанското министерство на стопанската система.

Атомната електроцентрала (АЕЦ), която е планувано да бъде приключена до 2028 година, има стратегическо значение за Москва, която се пробва да утвърди икономическото и политическото си въздействие над Централна Азия на фона на мощната конкуренция от Китай и други играчи. Руската „ Росатом “ счита, че новият АЕЦ ще обезпечава 20% от генерираната сила в Узбекистан.

А Путин допусна през днешния ден, че този първи АЕЦ в някогашната руска република ще може да дава сила и на други страни в района. Говорейки от западния район Навой по видеоконферентна връзка с двамата водачи, шефът на „ Росатом “ Алексей Лихачьов увери Узбекистан, че централата ще бъде построена при съблюдаване на всички интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност. Работата по АЕЦ-а стартира с геологическо изследване за избор на точното ѝ място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР