Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски

...
Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Путин и Зеленски договориха примирие в Украйна, не обсъждаха Крим

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния развой в конфликтната зона в Източна Украйна, заяви Асошиейтед прес. На срещата в Париж в понеделник в "нормандски формат " дружно с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел обаче те не съумяха да разрешат основни въпроси като графика за осъществяване на избори в Донбас и контрола на границите в следения от бунтовниците регион.

Путин, който съставлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и изцяло въвеждане на помирение " в Източна Украйна до края на годината, се споделя в официално съобщение от срещата, представено от ДПА.

На срещата е било контрактувано още, че би трябвало да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове сред териториите, следени от украинското държавно управление и от бунтовниците, се споделя още в официалното съобщение.

Във френската столица в понеделник вечер се организира среща на върха в "нормандски формат " с присъединяване на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, отдадена на пътищата за споразумяване на рецесията в Източна Украйна.

На четиристранната среща договарящите са се договорили да работят за замяна на всички военнопленници до края на 2019 година

Пред ТАСС прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков сподели, че идната среща в "нормандски формат " ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския замък е траяла 5-10 минути, съобщи ТАСС.

След срещата прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел сподели, че на този стадий не се планува да бъде обсъждан въпросът за Крим.

"Надежден напредък на договарянията за мир " - по този начин френският президент Еманюел Макрон заключи на заключителната конференция резултатите от четиристранната среща за украинската рецесия, след три годишно блокиране на разговора. "Фактът, че седим един до различен през днешния ден в Париж е значим резултат самичък по себе си, едно същинско рестартиране, като се има поради неналичието на съответен напредък в продължение на няколко години. Мисля, че тази среща на върха, часовете полемики, които организирахме, са достижение ", сподели френският президент, представен от БНР.

"Всички се измориха доста, имахме дълъг диалог, настроенията се сменяха, беше с напрежение, беше интензивно, след това вървеше леко. Не знам кой победи. Струва ми се, че е най-добре да съм изкусен, защото едвам започнахме диалозите. Нека да кажем, че все още сме с еднакъв резултат ", сподели още той.

Зеленски заяви, че Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) ще получи цялостен достъп до зоната на спора в източните украински области Донецк и Луганск.

Руският президент Путин приветства решенията като "важна стъпка напред " и акцентира на претенции специфичен статут на Донбас.

"Процесът за реализиране на помирение би трябвало да бъде синхронизиран с използването на политическите промени в Украйна, планувани в Минското съглашение. На първо място, това значи смяна в украинската конституция, с която Донбас получава непрекъснат специфичен статут. Накрая, съгласно мен, работата ни беше доста потребна ", сподели Путин.

Страните са се споразумели за евакуиране на военните формирования до март 2020, както означи немският канцлер Меркел, "доволна " от постигнатото.

"Поставихме си реалистични задания - реализиране на цялостно преустановяване на огъня до края на 2019 година и отдръпване на войските от още 3 пункта по линията на прикосновение до март 2020-а ", сподели от своя страна Ангела Меркел, която разяснява, че е "доволна " от постигнатото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР