Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски

...
Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Големите новини от срещата Путин - Зеленски: Мир в Донбас и шанс за нов газов договор

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния развой в конфликтната зона в Източна Украйна, заяви Асошиейтед прес.

Другата вест е, че Киев и Москва могат да реализират съглашение за нов контракт за пренос на природен газ преди края на годината.

На срещата в Париж в понеделник в " нормандски формат " дружно с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел обаче Владимир Путин и Володимир Зеленски не съумяха да разрешат основни въпроси като графика за осъществяване на избори в Донбас и контрола на границите в следения от бунтовниците регион.

Путин, който съставлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за " цялостно и изцяло въвеждане на помирение " в Източна Украйна до края на годината, се споделя в официално съобщение от срещата, представено от ДПА.

На срещата е било контрактувано още, че би трябвало да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове сред териториите, следени от украинското държавно управление и от бунтовниците, се споделя още в официалното съобщение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели още, че Киев и Москва могат да реализират съглашение за нов контракт за пренос на природен газ преди края на годината. Той посочи, че разновидността за едногодишен контракт към този момент не стои и че е изискал да бъде подписан 10-годишен контракт.

" Мисля, че ще успеем да реализираме някакво междинно решение ", сподели украинският президент.

Русия и Украйна договарят за сключването на нова директна конвенция, която да размени 10-годишното съглашение, което изтича в края на тази година.

Миналата седмица Москва съобщи, че директните такси, препоръчани от Киев, са прекомерно високи.

Във френската столица в понеделник вечер се организира среща на върха в " нормандски формат " с присъединяване на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, отдадена на пътищата за споразумяване на рецесията в Източна Украйна.

На четиристранната среща договарящите са се договорили да работят за замяна на всички военнопленници до края на 2019 година

Пред ТАСС прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков сподели, че идната среща в " нормандски формат " ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския замък е траяла 5-10 минути, съобщи ТАСС.

След срещата прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел сподели, че на този стадий не се планува да бъде обсъждан въпросът за Крим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР