Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп

...
Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, преглеждат най-новия съветски изтребител Су-57 на авиосалона МАКС-2019 в Москва

© Reuters 1.42% рентабилност реализира страната на последния аукцион за 20-годишни ДЦК. Бяха утвърдени поръчки за 200 млн. лева, като по този начин новоемитираният дълг за годината доближава 900 млн. лева Рекордна сума - близо 71 млн. лева, за идните локални избори на 27 октомври утвърди кабинетът в сряда. За съпоставяне - за двата тура от предните локални избори преди четири години държавното управление е отпуснало 50.5 млн. лева, като в тях са влизали и разноските за референдума за отдалечено електронно гласоподаване, който се организира дружно с кметския избор. Парламентарните избори през 2017 година костваха малко под 30 млн. лева, а последните европейски избори - 32 млн. лева Сред главните аргументи за нарастването се сочи забележителното завишаване на възнагражденията на изборните комисии.

ГЕРБ и Съюз на демократичните сили се коалираха и за локалните избори , откакто се явиха като коалиция и на изборите за Европейски парламент. Борисов не сподели дали ГЕРБ ще издигне още веднъж Фандъкова като претендент за столичен кмет, само че разгласи, че в София се обрисуват " подли избори ", защото Българска социалистическа партия имали процедура " да се прилепват " за някой претендент и в случай че той е сполучлив, да си приписват заслугите, а в случай че се провали - да бягат от него.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Премиерът Бойко Борисов бе на откриването на рудник " Ада тепе " на " Дънди прешъс металс Крумовград " ЕАД, където компанията е вложила на 1 милиарда лв.

Комисията за отбрана на персоналните данни наложи глоба от 1 млн. лв. на Банка ДСК за нарушаване на регламента за отбрана на персоналните данни (GDPR). Става въпрос за недигитална кражба на данни, за което банката сама е съобщила - непозволено достъпена информация на 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, като данните не са изтекли обществено. " Банка ДСК приема санкцията и си сътрудничи с органите за по-нататъшно възстановяване на своите ограничения за отбрана на персоналните данни ", се споделя в известие на институцията.

Свят

Кралица Елизабет Втора утвърди настояването на премиера Борис Джонсън да се спре работата на английския парламент от 9 септември до 14 октомври. Това значи, че ще бъде понижено времето на депутатите да прокарат ограничения за попречване на Brexit без договорка на 31 октомври. " Спирането на работата на Народното събрание е неприемливо. Това, което прави министър председателят, е присвояване на демокрацията, с цел да се стигне до овакантяване на Европейски Съюз без договорка ", декларира лейбъристкият водач Джереми Корбин.

Британският министър председател Борис Джонсън назова " изцяло погрешни " изказванията, че прекъсването на работата на Народното събрание цели прокарването на Brexit без договорка

Фотограф: Reuters Френският президент Еманюел Макрон реализира прогрес на срещата на Г-7 за възможното намиране на дипломатическо решение на спора сред Вашингтон и Техеран. Но това бе единственият по-значителен триумф на годишната среща на развитите стопански системи във Франция, защото седемте участника бяха мощно разграничени по съществени въпроси. Сред тях са комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, по какъв начин да се реагира на нуклеарните упоритости на Северна Корея и дали Русия да бъде върната назад в групата.

Преговорите за съставяне на ново държавно управление в Италия напредват , откакто антисистемното придвижване " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия се схванаха Джузепе Конте да бъде още веднъж министър председател. Страната е в рецесия, откакто държавното управление се разпадна предходната седмицата поради вътрешния бойкот на Матео Салвини - вицепремиер и водач на крайнодясната " Лига ", която дружно с " Пет звезди " съставяше ръководеща коалиция.

Икономика

Fitch: България ще се причисли към еврозоната най-рано през 2023 година Това показва рейтинговата организация в специфичен отчет по тематиката. Според Fitch решението дали България ще се причисли към ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната) се чака към края на 2019 година Агенцията удостовери кредитния рейтинг на страната на BBB с позитивна вероятност.

Ръстът на кредитирането стартира да се трансформира в риск за образуване на балони в стопанската система . Той би могъл да се отрази отрицателно и по пътя на България към еврото, предизвести ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов. В изявление за Българска национална телевизия специалистът сподели, че темпове на напредък от 15 - 20%, каквато е динамичността в сегмента потребителски заеми и ипотеки, надвишават здравословното равнище и са мотив за внимание.

И Димитровград се сблъска с боклуците на Ковачки. Над 600 тона противозаконни боклуци са складирани на площадката на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", стана ясно след инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково. От там са открили, че складираните типове не подхождат на тези в регистрационния документ на компанията. Затова на свързаната с Ковачки централа е обещано наставление да ги в профил до 15 септември, като глобата за несъблюдение е до 20 хиляди лева

Бизнес

Собственикът на куриерската компания " Еконт " Димитър Събев купи историческа къща в София за 8.2 млн. лева Почти 100-годишна постройка на ул. " Хан Крум " 31 в София, в която през годините са живели финансисти, политици, предприемачи, е била офис, а последно – ресторант, към този момент ще бъде център за хора, чиято съществена цел е развиването.

Инвестициите в бизнес парцели в България понижават осезаемо , като все по-ясно се вижда свиването на задграничния интерес към локалния пазар. Това демонстрират данните на консултантската организация Colliers International за капиталовия пазар в Централна и Източна Европа през първата половина на 2019 година За първите шест месеца на годината в страната са подписани капиталови покупко-продажби с парцели на обща стойност малко над 167 млн. евро, до момента в който общият размер на пазара през предходната година доближи 668 млн. евро.

Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за присъединяване си в подхранването на опиоидна рецесия в Съединени американски щати. Американската компания беше наказана да заплати 572 млн. $ обезщетение на щата Оклахома, като решението ще бъде обжалвано. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали 17 милиарда $. В желае щатът упорства, че години наред компанията е провеждала нападателна рекламна акция, с която е преувеличила успеваемостта от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Съдебното решение е първото от хилядите заведени каузи против производители на медикаменти, водещи до пристрастяване. Сделки & планове

" Кока-Кола ХБК България " влага 40 млн. лева за разширение на индустриалния си център в Костинброд. Новата бутилираща линия за PET бутилки удвоява индустриалния потенциал на сдружението. Линията ще създава приблизително 9 хиляди бутилки от 0.5 л повече на час спрямо към този момент настоящите.

Национална компания " Железопътна конструкция " разгласи социална поръчка за модернизацията на жп линията сред Волуяк и Драгоман за 345.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Търгът е разграничен на два лота: от Волуяк до Петърч, който включва и построяването на нова жп гара Костинброд, и от Петърч до Драгоман. Срокът за подаването на офертите е 21 ноември.

" Слънце Стара Загора – Табак " възнамерява да прави нов цех с задграничен сътрудник. Инвестиционното желание на " Сила холдинг ", близкия до " Химимпорт " мажоритарен притежател на " Слънце Стара Загора – Табак ", е да купи сред 60 и 80 декара земя на цена сред 1 млн. и 12 млн. лева Част от старите мощности към този момент са съборени и на тяхно място ще се построява жилищна постройка.

Българската започваща компания ClaimCompass получи финансиране от 1.3 млн. $. Дружеството посредничи на пасажери на самолетни компании да получат обезщетение при закъснели и анулирани полети през онлайн платформа. Свежият капитал е обезпечен главно от фондове за рискови вложения, както и няколко бизнес ангела, и ще бъде употребен за развиване на технологията за обработка на искове.

Държавната " София тех парк " ще се бори с негативните лихви, като влага кеша си в ДЦК . Дружеството провежда обществен конкурс за избор на капиталов медиатор за покупка, продажба на финансови принадлежности, в частност ДЦК, репо покупко-продажби и противоположни изкупувания и попечителски услуги с финансови принадлежности, изразяващи се в предпазване на финансовите принадлежности. Минималната стойност на договорката ще бъде 1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР