Президентите на Русия и Турция Путин и Ердоган Турция изпрати

...
Президентите на Русия и Турция Путин и Ердоган Турция изпрати
Коментари Харесай

Турция иска зелена светлина от Москва за започване на кампания срещу кюрдите в Сирия


Президентите на Русия и Турция Путин и Ердоган

Турция изпрати началника на генералния си щаб Хулуси Акар в Москва да изиска утвърждението на Русия за военновъздушна акция в следения от кюрди сирийски регион Африн, заяви Ройтерс.

Дамаск предизвести, че ще смъкна всеки турски аероплан, който наруши сирийското въздушно пространство.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели, че визитата на Акар е част от договарянията с Русия и Иран - главните поддръжници на сирийския президент Башар Асад - да разрешат турски самолети да вземат присъединяване в акцията в Африн.

Това досега е най-ясният сигнал, че Турция възнамерява директни военни дейности против територията, следена от съюзените със Съединени американски щати кюрдски милиции в повратен миг за връзките сред Вашингтон и Анкара, уточни Ройтерс.

Американският Държавен департамент прикани Турция да се концентрира върху битката с групировката " Ислямска страна " и да не нападна Африн, с което би разкрила нов фронт в сирийската революция.

" Ще се намесим в Африн ", сподели в ефира на телевизия Си Ен Ен тюрк външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу и добави, че не чака Русия да се опълчи на интервенцията там.

Турция заплаши предходната седмица, че ще предприеме военни дейности в отговор на проектите на Съединени американски щати да основат 30-хилядно военно формирование, което да охранява териториите под кюрдски надзор източно от Африн.

Вашингтон се съюзи със сирийските кюрди, които бяха главните американски съдружници на терен в битката против " Ислямска страна " през последните две години. Това вбеси Анкара, която счита кюрдските милиции " Сили за отбрана на народа " за клон на неразрешеното придвижване ПКК, водещо от десетилетия протест против турската страна.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назова " терористична войска " граничните сили, които Съединени американски щати възнамеряват да образуват край границата с Турция, и се зарече да ги унищожи още в зародиш.

Това е следващият проблем, който скапва връзките сред двете страни съюзнички в НАТО, означи Ройтерс. Те са в спор поради отхвърли на Съединени американски щати да екстрадират обвинявания за осъществяването на несполучливия опит за прелом в Турция свещеник Фетхуллах Гюлен, както и поради делото против турски банкер за заобикаляне на глобите против Иран, в чиито свидетелски показания попадат имената на високопоставени турски представители.

През последните дни Турция разположи танкове край границата със Сирия и Ердоган сподели, че армията прави артилерийски обстрел против кюрдските сили в Африн.

През по-голямата част от продължаващата близо седем години революция в Сирия, Турция бе един от най-върлите съперници на Асад и дружно със Съединени американски щати подпомагаше размирен групировки, борещи се да го смъкват от власт. След това обаче Турция стартира да работи с поддръжниците на Асад, Русия и Иран, за ограничение на сраженията сред Асад и бунтовниците. Анкара обаче продължава да счита кюрдите за съществена опасност, означи Ройтерс.

Вестник " Уолстрийт джърнъл " разяснява, че поради митингите на Анкара Вашингтон е решил да промени проектите си за основаване на 30-хилядни гранични сили за сигурност в Сирия, включващи кюрдски бойци.

" Американските военни бързо се отхвърлят от проектите за образование на гранични сили с бройка 30 000 души в Сирия, откакто това предложение провокира дипломатически спор с Турция ", се акцентира в публикацията.

" По-рано беше оповестено, че тази концепция е основа на новата сирийска тактика на държавното управление на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, само че през вчерашния ден публични представители обявиха, че проектът е бил показан погрешно и няма да бъде осъществен, както имаха желание военните.

Стремителният поврат демонстрира, че в администрацията на Тръмп има различия по отношение на тактиката в Сирия, поради, че акцията против терористичната формация Ислямска страна към този момент завършва ", написа вестникът.

Според американски служител Съединени американски щати се отхвърлят от концепцията за основаване на нови формирования, само че ще продължат образованието на към този момент съществуващите сили на сирийската съпротива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР