Президентите на Русия и Беларус се срещнаха в петък миналата

...
Президентите на Русия и Беларус се срещнаха в петък миналата
Коментари Харесай

Стават ли Беларус и Русия опасно близки

Президентите на Русия и Беларус се срещнаха в петък предходната седмица, с цел да обсъдят задълбочаването на икономическите връзки сред двете страни, които са близки съдружници. В същото време в Минск се ускоряват опасенията, че Москва желае в последна сметка да подчини своя комшия.

Срещата в Санкт Петербург беше втората за този месец сред съветския президент Владимир Путин и дългогодишния му сътрудник от Беларус Александър Лукашенко.

Поздравявайки Лукашенко при започване на договарянията в петък, Путин съобщи, че е реализиран прочут прогрес в уреждането на нерешените проблеми. Но съветският министър на икономическото развиване Максим Орешкин сподели след договарянията, че двете страни не са съумели да намерят решение на основни различия за петрола и газа. Преговорите провокираха митинги на опозицията в Беларус, където мнозина се притесняват, че по-тесните връзки с Русия може да отслабят независимостта на Беларус. Подобни опасения бяха подхранени от анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Москва през 2014 година и поддръжката на Русия за сепаратисткия протест в Източна Украйна.

Над 1000 протестиращи се събраха в петък в беларуската столица Минск, носейки плакати, на които пишеше " Първо Крим, след това Беларус " и " Спрете анексията! " Путин, който този месец отбелязва две десетилетия на власт, е въздържан във връзка с политическото си бъдеще след края на настоящия му мандат през 2024 година. В четвъртък той хитро се измъкна от директния отговор на въпрос дали би могъл да удължи ръководството си, като се трансферира в нова управническа роля, заставайки отпред на съюз сред Русия и Беларус.

Тази концепция тормози някои поданици на Беларус. " Няма да позволим на Путин да стане президент на нова руско-беларуска страна през 2024 година. Никога няма да се върнем в империята ", сподели Павел Северинец, уредник на петъчния митинг в Минск.

 Кадри от митинга против интеграцията с Русия в Минск
© Associated Press

Кадри от митинга против интеграцията с Русия в Минск

Полицията не се намеси в протичането на неразрешения митинг, въпреки че нормално беларуските управляващи разпръсват митингите на опозицията. " Лукашенко не желае да стане губернатор на съветска провинция ", съобщи 20-годишният студент Пьотр Рудкевич, един от участниците в митинга.

През 1997 година Русия и Беларус подписаха съглашение за основаване на съюз, което планува тесни политически, стопански и военни връзки, само че не стига до основаване на обща страна. Лукашенко, който ръководи Беларус в продължение на повече от четвърт век и не е изключително търпелив към инакомислието, разчита на евтината съветска сила и съветските заеми, с цел да укрепва стопанската система в руски жанр на своята страна.

Неотдавна Кремъл ускори натиска над Беларус, повишавайки цените на силата и намалявайки дотациите. Руски представители споделят, че Минск би трябвало да одобри по-близка икономическа интеграция, в случай че желае да получава по-ниски цени на съветската сила.

Очевидно пробвайки се да получи отстъпки, в петък Лукашенко акцентира ролята на Беларус като боен съдружник на Русия и сътрудник в региона на сигурността - мотив, който е употребявал нееднократно в предишното, с цел да получи повече дотации от Москва. " Създадохме единно отбранително пространство и нашите служби за сигурност поддържат тесни контакти ", сподели Лукашенко на Путин при започване на договарянията.

Но съветският президент сподели, че сходни тактики няма да свършат работа този път. Той споделя, че Беларус не може да получава нефт и газ на цените, на които Русия ги продава на вътрешния си пазар, в случай че не одобри тясна съгласуваност на икономическите и финансовите си политики и основаване на междудържавни структури. " Това е голяма задача и тя може да се извърши единствено в случай че има политическа воля от двете страни ", сподели Путин на годишната си конференция в четвъртък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР