Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си

...
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си
Коментари Харесай

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония заявиха подкрепата си за Украйна

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха поддръжката си за Украйна и желаеха отговорност за това, което по думите им са военни закононарушения, осъществени от съветските сили, съобщи Асошиейтед прес.
                  
Посещението на президентите на Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е мощна демонстрация на взаимност от страна на водачите на страните от източния фланг на НАТО, три от които сходно на Украйна в миналото бяха част от Съветския съюз, отбелязва организацията. Президентите посетиха Бородянка - един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на съветските войски.
" Борбата за бъдещето на Европа се води тук ", съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа и прикани за по-строги наказания, в това число против доставките на петрол и газ от Русия и против всички банки в страната.
                   
Появявайки се дружно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински замък в Киев, европейските водачи - президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Полша Анджей Дуда и президентът на Латвия Егилс Левитс - потвърдиха уговорките си да поддържат Украйна политически и с военна помощ.
                   
" Ние познаваме тази история. Знаем какво значи съветската окупация. Знаем какво значи съветският тероризъм ", сподели Дуда. Той съобщи, че тези, които са направили военни закононарушения, както и тези, които са издавали заповеди, би трябвало да бъдат подведени под отговорност.
                   
" Ако някой изпрати самолети, в случай че някой изпрати бойци да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги унищожават, това не е война ", сподели той. " Това е свирепост, това е бандитизъм, това е тероризъм ", добави Дуда.
                   
Експертен отчет, поръчан от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, откри " ясни модели на нарушавания на (международното филантропично право) от страна на съветските сили при воденето на военните дейности ". Докладът е направен от специалисти, подбрани от Украйна, и оповестен в сряда от основаната във Виена организация, отбелязва АП.
В отчета се показва, че има нарушавания и от страна на Украйна, само че се заключава, че тези, осъществени от Русия, са надалеч по-значителни по мащаб и темперамент.
                  
Преди това Украйна призна, че е допустимо да има " изолирани случаи " на нарушавания и съобщи, че ще организира следствие.
                  
Руският президент Владимир Путин отхвърля неговите войски да са направили жестокости, а във вторник настоя, че Русия " не е имала различен избор " с изключение на да нахлуе. Той съобщи, че офанзивата има за цел да отбрани хората в някои елементи на Източна Украйна и да обезпечи сигурността на самата Русия. Той се зарече, че тя ще продължи до цялостното ѝ привършване и осъществяване на поставените задания. По думите му също по този начин акцията на Русия върви по проект макар огромното евакуиране, откакто силите ѝ не съумяха да завладяват столицата и понесоха обилни загуби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР