Президентите на Полша и Литва изразиха днес увереност, че силите

...
Президентите на Полша и Литва изразиха днес увереност, че силите
Коментари Харесай

Полша и Литва са сигурни, че НАТО ще гарантира границата им

Президентите на Полша и Литва показаха през днешния ден убеденост, че силите на съдружниците им от НАТО ще подсигуряват изцяло сигурността на линията земя по границата им, която отделя Беларус от съветския ексклав Калининград, съобщи Асошиейтед прес.

Започналото на 24 февруари настъпление на Русия в Украйна ускори опасенията за сигурността на Коридора Сувалки - 70-километрова линия по полско-литовската граница, която отделя съветския съдружник Беларус от Калининград, база на Балтийския флот на Русия.

Президентът на Полша Анджей Дуда и сътрудника му от Литва Гитанас Науседа посетиха през днешния ден този едва обитаем район и се срещнаха с военни от НАТО от двете страни на границата. " Това е доста сензитивна зона и очите на агресора може вероятно да бъдат ориентирани насам ", сподели Науседа в село Шиплишки на полска територия. " Решихме да дойдем на това място и да покажем, че е безвредно, просто тъй като какво можете да видите през днешния ден тук: спокойна, само че изпълнена с зоркост работа на полски, литовски и други натовски бойци ", добави Дуда.

На срещата си на върха в Мадрид предходната седмица НАТО реши да усили доста числеността на съюзническите сили в Източна Европа. Батальоните в Коридора Сувалки с бройка стотици бойци в този момент ще бъдат трансформирани в бригада с няколко хиляден персонален състав, напомни АП.

От Шиплишки двамата президенти се насочиха към Мариамполи в Литва, с цел да посетят командвания от Германия логистичен батальон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР