Президентите на Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на

...
Президентите на Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на
Коментари Харесай

Президентите на Иран, Русия и Турция се договориха за `народен конгрес` за реформи в Сирия

Президентите на Иран и Турция поддържаха концепцията за привикване на национален конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на разговор след продължителната революция в страната. Това заяви през днешния ден съветският президент Владимир Путин след среща в Сочи с президентите Хасан Рохани и Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от Ройтерс  и Българска телеграфна агенция.

Тримата президенти са наредили започване на съвещания за образуване и насрочване на Конгрес за народен разговор в Сирия.

Путин се срещна в Сочи през вчерашния ден със сирийския президент Башар Асад. След това съветският президент беседва и с американския си сътрудник Доналд Тръмп по телефона. 

Според Путин управлението на Сирия желае кротичък развой, конституционна промяна и свободни избори, а тримата президенти са се съгласили, че би трябвало да бъдат премахнати до дъно " терористичните групи " в Сирия.

Рохани беше безапелационен, че Конгресът за народен разговор ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, съгласно която да се произведат избори.

На тристранната среща Ердоган призна огромните победи над " Ислямска страна ", изгубила доста от бастионите си в Сирия, само че акцентира, че постигнатото е " значимо, само че незадоволително ". По думите му в този момент е изключително значимо всички участници в търсенето на политическо решение за рецесията да намерят решение, което да е трайно и задоволително за сирийския народ.

Русия и Иран поддържат режима на сирийския президент Башар ал Асад, а Турция - неговите политически съперници.

В заключителната взаимна декларация от срещата се акцентира, че основаните зони на деескалация не трябва да подкопават суверенитета и териториалната целокупност на Сирия, насочва се апел към интернационалната общественост да окаже филантропична помощ на Сирия и се показва, че Иран, Русия и Турция ще " проведат съвещания и ще съгласуват състава на конгреса ".

В документа се споделя още, че тримата президенти са решили при нужда да се съберат още веднъж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР