Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин

...
Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин
Коментари Харесай

Макрон и Путин са разговаряли за Запорожката АЕЦ - Свят

Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин са провели телефонен диалог поради обстановката към Запорожката АЕЦ. 

В публично известие на Елисейския замък се показва, че Макрон е осъдил продължаването на войната в Украйна и е призовал да бъде прекъсната допустимо най-скоро, да стартират договаряния и да бъдат възобновени суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна.

Макрон е настоял и за нуждата от гарантиране на сигурността на атомната електроцентрала в Запорожие. Той е напомни, че съветската окупация е повода за рисковете, които днес грозят целостта на Запорожката АЕЦ.  Според известието на Елисейския замък френският президент е поискал съветските сили да изтеглят въоръжението си оттова и да последват рекомендациите на МААЕ, с цел да се подсигурява сигурността на обекта.

Еманюел Макрол е поискал Путин да подсигурява, че съглашението, реализирано от Русия с Украйна и Турция, под наблюдението на Организация на обединените нации, се извършва по подобен метод, че изнесеното зърно да отива при най-нуждаещите се.

В формалното известие от президентството се споделя още, че Макрон ще остане в контакт с украинския президент Володимир Зеленски, с генералния шеф на Международната организация за атомна сила и ще беседва още веднъж с съветския си сътрудник през идващите дни , с цел да може да се реализира съглашение, гарантиращо сигурността на Запорожката АЕЦ. 

Кремъл обаче показва по-различна версия на телефонния диалог сред двамата. 

Според пресслужбата на Путин двамата държавни глави са имали " обстоен и прям диалог за обстановката в Украйна с акцент върху гарантирането на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала ", както и че " постоянните украински офанзиви против Запорожката АЕЦ са имат пагубни последствия и е належащо да се повлияе на Киев ". 

„ Руската страна обърна внимание на постоянните украински офанзиви против оборудванията на АЕЦ, в това число и хранилището на радиоактивни боклуци. Путин осведоми за ограниченията, подхванати от съветските експерти за обезпечаване на физическата отбрана на централата и акцентира нуждата да се повлияе на управляващите в Киев, с цел да бъдат обстрелите неотложно прекъснати “, се споделя в изказването на Кремъл.

Според известието е била изразена " взаимна подготвеност за неполитизирано взаимодействие на обстановката към АЕЦ с присъединяване на МААЕ ". 

Кремъл показва още, че Путин е подчертал пред Макрон, че " украинските сили за сигурност, употребявайки оръжия, доставени от западни страни, не престават целенасочени масирани обстрели на гражданската инфраструктура на градовете в Донбас, вследствие на което страдат цивилни.

Путин и Макрон са се договориха да продължат разговора, допълват оттова, като акцентират, че телефонният диалог се е състоял по самодейност на френската страна. 

За финален път двамата президенти разговаряха на 19 август.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР