Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър

...
Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър
Коментари Харесай

Радев и Вучич дадоха старта на газовата връзка между България и Сърбия

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев, дадоха начало на употребата на газова връзка сред България и Сърбия. Интерконекторът стартира работа през днешния ден и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

 width=

След церемонията Румен Радев сподели, че с дейната си политика България трансформира енергийната карта на Европа:  
" Това е израз на нашата воля с общи старания да способстваме за доста по-сигурни, доста по-диверсифицирани доставки, както за България, по този начин и за всички наши сътрудници и съдружници ", изтъкна  президентът Радев на церемонията в сръбския град Ниш.

Държавният глава чака газовата връзка да способства за увеличение на капиталовия интерес към регионите по българо-сръбската граница:

" Той е знак на сполучливото ползотворно съдействие сред България и Сърбия, той е израз на нашата единна воля да градим дружно нашето европейско бъдеще.

Той е израз на амбициозната визия на Европейския съюз за сигурни, надеждни източници на сила. И аз съм уверен, че също така интерконекторът ще допринесе  за повишение на капиталовия интерес към пограничните региони ".

Интерконекторът е с потенциал 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут.

Тръбата разрешава доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов кулоар.

По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления – от България към Сърбия и назад.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев дефинира днешното събитие в Ниш по въвеждане в употреба на газовата връзка като гала на другарство и партньорство, което ще способства за енергийната сигурност освен на София и Белград, само че и на цяла Европа.

Сърбия е деветата страна, за която Баку изнася природен газ. Алиев съобщи, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа.

Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 милиарда кубически метра синьо гориво за България.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР