Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган

Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган ...

Радев говорил с Ердоган, казал му, че Турция е важен съсед за нас.


Президентите на България Румен Радев и на Турция Реджеп Ердоган са разговаряли днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

След разговора Румен Радев определи срещата като интересна и продуктивна пред български журналисти.Още по тематаТръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО12 юли 2018 14:1286Столтенберг: Не е работа на НАТО да решава за "Северен поток"11 юли 2018 21:278"Залогът за нашите добри отношения е взаимното уважение към вътрешнополитическия процес, касаещ дейността на партии и избори. Това за мен остава много ясно условие с Турция да имаме добри отношения", заяви държавният глава.

Той съобщи, че разговорът е засегнал въпроса за газопровода "Турски поток". Считам, че България е естественото продължение на тази тръба. Затова двете правителства трябва да работят в конструктивен дух, тъй като Турция е един от факторите, които вземат решения, посочи президентът, цитиран от БТА.

Той е запознал своя колега с последните проекти за промяна на Закона за вероизповеданията у нас. Още от встъпването ми в длъжност настоявам да има такъв закон, посочи държавният глава. По неговите думи Ердоган е приел това с добра нагласа. Трябва да работим така, че всички изповедания в България да бъдат удовлетворени от резултатите от този закон, отбеляза Радев.

"Откровено казах на президента Ердоган, че Турция за нас е важен съсед, партньор и съюзник. Искаме да развиваме добри отношения с Турция и точно затова настоявам между нас да не остават открити въпроси. Затова призовах по възможно най-бързия начин, ред е на Турция да покани за съвместната българо-турска работна група по имуществено-социални въпроси, която да разгледа въпроса с компенсацията на тракийските бежанци", добави той.

По повод коментари около участието му в церемонията в Анкара по встъпването в длъжност на Ердоган за пореден мандат, президентът Радев посочи, че е избран на поста си от българския народ и действа от негово име, взема решения от негово име. "Моят мандат не се дава нито от Европейската комисия, нито съм избиран от българското правителство", добави държавният глава.

За срещата на върха на НАТО той заяви, че е приключила с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза, и повишаване на отбранителната способности на всяка една държава.
 
Като най-важното от срещата държавният глава определи постигането на консенсус, че държавите-членки трябва да работят за повече отбранителни способности, но не това да се възприема като принуда отвън, а да бъде осъзната необходимост.

"Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина", уточни Румен Радев. В рамките на срещата обаче лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджетът.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg