Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич

...
Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич
Коментари Харесай

Радев и Вучич извършиха „десант” в Димитровград


Президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич направиха „ десант ” в Димитровград. Държавните глави дойдоха с хеликоптери, които кацнаха на футболното игрище до спортната зала, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Сърбия Пламен Йотински.

В залата Радев и Вучич седнаха лице в лице с представители на българското национално малцинство, което е невиждана такава среща. В обръщението си към българите президентът Радев сподели, че въпросът за българското национално малцинство и неговата орис е от изключителна значимост за връзките сред нашите две страни, само че и за европейската интеграция на Сърбия. „ С президента Вучич градим връзки на неприкритост и почтеност в разговора. Тази среща е невиждана. Тя демонстрира персоналната ангажираност на президента на Република Сърбия и новия дух в нашите връзки ”, съобщи Радев. Българският президент акцентира, че и двамата със сръбския му сътрудник са обезпокоени от обезлюдяването на района – 30% през последните 15 години. Също по този начин Радев загатна за напрежението, което се е появило сред София и Белград в случаите като арестуването на двете паметни плочи в Босилеград, задържането на български медици в този град, случилото се в Сурдулица. В понеделник в Босилеград двете плочи ще бъдат върнати от управляващите на представителите на българското национално малцинство и ще бъде търсено решение в сходство с наредбите за слагането им.
 Двамата държавни глави са разискали и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия Двамата държавни глави са разискали и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия / БГНЕС
Двамата държавни глави са разискали и достъпа до медии на български език за българите в Сърбия и през вчерашния ден са разгледали финансовите поръчки за девет медии – в Димитровград, Босилеград, Пирот и други Вучич ги е подписал освен това с три пъти повече средства.

Радев се спря и на въпроса със опазването на здравето на българите в Сърбия и акцентира огромните старания и на двете страни за решение на тези въпроси. Отбеляза също и че за първи път от 30 година са се отпечатали учебници на български език.

Но президентът ни се обърна към представителите на малцинството с настояването, че „ Република Сърбия си има закони и те би трябвало да се съблюдават ”. Той почерта нуждата от преданост към законите в Сърбия.

Радев акцентира, че сръбската страна осъжда езика на омразата. „ Да се наричаш и чувстваш българин, тук към този момент не е нито срамно, нито ужасно ”. В умозаключение българският президент прикани представителите на малцинството ни тук да имат единение между тях, а не разцепление. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР