Президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер

...
Президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер
Коментари Харесай

Президентът Радев в Унгария: Новият Европарламент трябва да работи за сближаване

Президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер считат, че новият Европейски парламент би трябвало да работи за обществено и икономическо доближаване сред Севера и Юга и Изтока и Запада. Българският държавен глава е на публично посещаване в Унгария по покана на своя сътрудник Янош Адер. Президентът Радев и министър-председателят Орбан разискаха нуждата от промяна в миграционната политика на Европейския съюз. Двамата бяха безапелационни, че Европейският съюз към момента няма спешен проект при положение на неочакван миграционен напън по външните европейски граници и това би трябвало да се промени.


Румен Радев и Янош Адер разговаряха в двореца " Шандор ". Унгарският президент стартира изказването си пред медиите с думите, че българската общественост в страната му е знак на почтеност и усърдие. И двамата президенти подчертаха положителните бизнес контакти.

Стокообменът сред Унгария и България за предходната година е над милиард и 600 млн. евро и бележи растеж от 5,3%. Унгария се подрежда на второ място по директни задгранични вложения у нас, след Холандия.

По отношение на новия Европарламент, двамата са единомислещи че би трябвало да следва задачите,заложени в стратегическите документи и да работи за това Европа да играе мощна роля на международната сцена. Подчертаха, че са нужни единни и ефикасни европейски институции и механизми за бързи решения, които да следват главните правила за единение и взаимност. Настояват да се работи за обществено и икономическо доближаване сред севера и юга и Изтока и Запада. Убедени са, че за това е належащо развиване на инфраструктурата в Източна Европа.
Румен Радев, президент на България: За да се изравнят инфраструктурите на източна и западна Европа са нужни са към 500 милиарда евро.Янош Адер, президент на Унгария: Считаме за значимо развиването на инфраструктурата да бъде на напред във времето. Няма значение дали става въпрос за енергетика или превоз. За страдание ние още не сме съумели да се оправим с наследството от предишното. Подобряването на конкурентоспособността на Европейски Съюз е от взаимен интерес на България и Унгария.
Президентите Радев и Адер считат, че огромната фрагментация на новия Екологичен потенциал може да се трансформира в преимущество, тъй като по- огромни групират хора имат свое посланичество а това ще увеличи доверието.
Румен Радев, президент на България: За да върнем доверието и да има вероятност Европа, би трябвало да работим тъй че хората в този парламент да надмогнат своето мислене като географски граници сред страните, да излязат от тези рамки и да мислят за европейските жители като цяла общественост.
Общо е мнението, че структурата на енергийните системи на България и Унгария са доста сходни, по тази причина и стремежите са общи за сигурност на доставките и диверсификацията.

Президентът Румен Радев беседва също с премиера Виктор Орбан и ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР